Sjaak van der Velden - Eigengereid Historicus
Mijn Blog

Waar komt Israël fobie vandaan?

Sommige zaken staan voor bepaalde mensen vast. Die geloven in eeuwige waarheden of passen zich in ieder geval naadloos in in de gebaande wegen. Daar probeer ik los van te komen. Op deze plaats zal ik eens in de maand een blog plaatsen over iets wat me bezig houdt en waar ik niet meer precies van weet, wat ik ervan moet vinden. 

De eerste berichten over een mogelijk spoedig overlijden van Mandela waren nog nat of ik ontving al een hartenkreet dat Israël niet beter is dan Zuid-Afrika ten tijde van de Apartheid. Een normaal mens vraagt zich dan af of die mensen niets beters te doen hebben gegeven de omstandigheden. Een mooie necrologie schrijven van Madiba bijvoorbeeld, of analyseren waar het toch ook wel een beetje mis is gegaan met Zuid-Afrika van na de Apartheid. Maar nee, het Zionisme moet eraan geloven. Dat is immers de grootste vijand van de menselijke beschaving, nietwaar? Hoe is dat toch zo gekomen.

Toen ik op de middelbare school zat, brak de zesdaagse oorlog uit. Dat was dus in 1967 en ik kan me nog heel goed herinneren dat iedereen de jonge en moedige staat Israël steunde. Geen sprake dat iemand zou opperen dat die Arabieren misschien toch ook wel een beetje gelijk hadden. Nee, dat gevoel is van later datum. In 1968 konden we in Het aanzien van 1967 nog lezen dat het geschreeuw van Nasser en het gehits van de Verenigde Arabische Republiek hadden geleid tot een aanval door Egypte, waarbij een menigte in Caïro de dood van alle joden eiste. De nederlaag voor de Arabieren was zuur: 'De vijand had zelfs geen klaagmuur meer om bij te huilen.' Net goed, lekker puh!
Langzaam veranderde er iets. Het aanzien van 1970 werd gesierd door een foto van Leila Khaled, een knap meisje met een Palestijnen sjaal. Op een of andere manier vonden we het (vergeef me de uitdrukking, ik was toen 16) wel een lekker wijf. En dat aanslagen op vliegtuigen werden gepleegd met tientallen doden tot gevolg, dat accepteerden we ook. In mijn kringen van toen was individuele terreur eigenlijk al honderd jaar afgezworen als strijdmiddel, maar voor de Palestijnen maakten we een uitzondering.
In de jaren daarna groeide in de hele westerse wereld de sympathie voor hun zaak. Ze zaten nu immers na ruim twintig jaar nog steeds in kampen en ze wilden terug naar hun eigen land Palestina. Inmiddels zijn we alweer veertig jaar verder en het is probleem nog steeds niet opgelost. De hele geschiedenis van de verdrijving/vlucht van de Palestijnen, de op zijn zachtst gezegd vreemde rol van de buurbroederlanden die ruimte genoeg hadden om de Palestijnen als burgers op te nemen maar dit niet deden en de rol die de regio speelt in internationale machtsverhoudingen kan me even gestolen worden.
Neem van mij maar aan dat de meeste Palestijnen van nu niet willen terugkeren naar hun geboortegrond. Ze willen naar de geboortegrond van hun ouders of grootouders. Door de Tweede Wereldoorlog zijn er echter zoveel volkeren op drift geraakt die never nooit meer naar hun vooroudergrond terug kunnen. Zo heb ik een vuistdik boek over Die Vertreibung der Deutschen op de plank staan over Duitssprekenden die tegen hun zin zijn 'verhuisd'. In eigen land hebben we de Molukkers die voor een deel vasthouden aan hun RMS, maar waarvan de meesten gewoon zijn geïntegreerd. Of de Indo's, die zijn ook niet voor hun plezier hierheen gekomen. Voor Palestijnen lopen sommigen zich echter het vuur uit de sloffen en de grote demon Israël is voor velen het voorbeeld van het ultieme kwaad.
Nu zie ik ook wel dat er heel wat mis is in Israël. Evenals alle landen die eromheen liggen staat de scheiding van kerk en staat nog in de kinderschoenen. Het keiharde optreden van het leger tegen Palestijnse demonstranten roept vraagtekens op en de bouw van de Muur verdient ook geen schoonheidsprijs. Maar bekijk het eens anders, in welk land in die regio zou een openlijke homoseksueel zich kandidaat kunnen stellen voor het burgemeesterschap van een grote stad zoals nu in Tel Aviv het geval is. Trouwens in welk Arabisch land kan iemand zich zomaar kandidaat stellen voor zo'n functie? In welk ander land aldaar kan het optreden van het leger door het hooggerechtshof worden afgewezen en bestraft zoals in Israël gebeurt? Het is moeilijk te meten, maar hoeveel mensenlevens zijn er al gespaard juist door die Muur?
Eigenlijk zie ik, als ik naar Israël kijk, een Westers land, waar de inwoners erg lijken op ons Europeanen. Er zijn landen en regimes die heel wat verder van ons afstaan en ook een heel wat misdadiger beleid voeren. Maar waarom pakken we Israël dan zo hard aan? Waarom verwijten we dat land een apartheidspolitiek te voeren hoewel Arabieren daar gewoon in het parlement kunnen worden gekozen? Is de apartheid niet veel groter in de Golfstaten waar het Aziatische personeel echt in alle opzichten tweederangs mensen zijn? Maar daar hoor je niet veel over. Omdat Aziaten minder waard zijn? Of omdat je nu eenmaal niet anders kunt verwachten van Arabieren? Die Israëli's zijn net als wij, dus die moeten het spel wel netjes spelen. Speelt hier een rol wat Freud al noemde het narcisme van de kleine verschillen? Hoe meer mensen als volk op elkaar lijken, hoe groter hekel ze aan elkaar hebben. En dat is dus eigenlijk een vorm van zelfhaat.

Wat het ook precies is, ik weet wel dat ik er steeds meer moeite mee heb om de Israël fobie van sommige mensen te volgen.
2 Reacties op Waar komt Israël fobie vandaan? :

Comments RSS
Cornelia on woensdag 7 augustus 2013 21:34
Tja, de één wijst met het vingertje naar een bepaalde groep, de andere weer naar een andere groep. Wat is er ingestampt door religie? Door ouders van kleins af aan? Spinnen zijn eng! Wolven eten kleuters! Wat is echt waar en wat niet? Maar tja, ik zou zelf ook boos worden als mijn buurman zomaar een schuurtje in mijn achtertuintje ging bouwen zonder mijn toestemming. Groet Cornelia.
Reageren op een reactie


essay samples on dinsdag 26 november 2013 2:19
Ik vraag me Allein af noties op andere persoon rencontré betrekking tot deze zaak.
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
RSS

Recente posts

Vijf dagen in Turijn voor de wetenschap
Schuld en Boete
De toekomst van de CAO, bekeken vanuit het verleden.
Een dag als docent naar Trento
De Bloednacht van Kattenburg

Categorieën

Vragen van deze tijd
Mogelijk gemaakt door

Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint