Sjaak van der Velden - Eigengereid Historicus
Mijn Blog

De Bloednacht van Kattenburg


Op 5 oktober, een van de vermoedelijk laatste mooie dagen van 2014, mocht ik namens het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis een groep mensen rondleiden door de Amsterdamse wijk Kattenburg. De bedoeling was om te laten zien welke herinneringen daar nog bestaan aan de Bloednacht van Kattenburg.  Wie Kattenburg enigszins kent, zal begrijpen dat het niet meevalt om in deze nieuwbouwwijk (waarvan de gammele straten in de jaren zestig en zeventig ten prooi vielen aan de slopershamer) iets te vinden uit die tijd. Maar goed, er worden historische rondleidingen gegeven in de binnensteden van Rotterdam en Warschau (en wie weet Almere) dus het moest te doen zijn. Alvorens te gaan wandelen kregen de plm. 25 aanwezigen door het IISG een kopje koffie met appelgebak aangeboden in café Daan & Daan aan het Kattenburgerplein. Dat gaf mij de gelegenheid om aan de hand van een korte serie afbeeldingen uit de collectie van het instituut  het verhaal van die bloednacht te vertellen.

Wat was er aan de hand in die nacht van 5 op 6 juli 1911? Kattenburg, een stuk van het IJ dat in de zeventiende eeuw is gedempt ten behoeve van de scheepsbouw, staat als buurt al lange tijd bekend als een roerig stukje Amsterdam. De bevolking keerde zich in de achttiende eeuw bijvoorbeeld tegen de stadsregenten wat ze de geuzennaam ‘Bijltjes’ opleverde. Die naam had uiteraard van doen met het gereedschap dat de scheepsbouwers gebruikten in deze tijd toen de schepen nog alle van hout waren. Ook in de negentiende eeuw was de buurt het toneel van stakingen zoals die van de scheepstimmerlieden in 1869 en een aantal werklozenprotesten. Deze sociale conflicten hadden te maken met de achteruitgang van de traditionele scheepsbouw. De buurt veranderde daardoor van sociale samenstelling in de laatste helft van die eeuw. De vaklieden die een schip wisten te bouwen, maakten meer en meer plaats voor zeelieden en havenarbeiders, aanmerkelijk lager geschoolde mensen en voor ongeveer de helft afkomstig van buiten Amsterdam. Er bleef trouwens wel scheepsbouw bestaan op de Oostelijke Eilanden Wittenburg en vooral Oostenburg, maar dat betrof de bouw van ijzeren en later stalen schepen. De mensen die daar emplooi vonden, woonden echter meestal in andere buurten zoals de nieuw aangelegde Czaar Peterbuurt. De Eilanden raakten in deze tijd ook nog eens overbevolkt. Van ruim 12.000 bewoners in 1869 groeide het aantal mensen tot ruim 31.000 dertig jaar later. Nieuwe huizen werden in die jaren nauwelijks gebouwd dus we kunnen wel nagaan hoe de leefomstandigheden verslechterden voor de bewoners van vooral Kattenburg waar de meeste mensen woonden.    

Om te begrijpen hoe Kattenburg tot de bloednacht kwam, is het van belang eerst de achtergrond van dat bloedbad te schetsen. Omdat zeelieden op een internationale arbeidsmarkt opereren, waren vakbonden er al vroeg van overtuigd dat ze moesten proberen een internationale loonstandaard voor elkaar te krijgen. Vrij snel na de oprichting van de International Transportworkers Federation (ITF) in 1896 gingen er stemmen op dat daaraan moest worden gewerkt. Op een conferentie in 1908 suggereerde de internationale voorman Havelock Wilson dat die eis aan de reders moest worden gesteld en dat er anders een staking zou komen. Het duurde nog enkele jaren maar in 1910 vond men dat het zover was. De bonden stuurden de eisen aan de reders en als er geen gehoor aan zou worden gegeven, dan zou er een internationale staking van zeelieden beginnen. Dat is trouwens de tweede bijzonderheid van hoe zeelieden functioneren op de arbeidsmarkt. Niet allen concurreren ze op internationaal niveau met elkaar; ze mogen ook geen van allen staken. Het is overal verboden om het werk aan boord neer te leggen, dat werd en wordt gezien als muiterij (zij het dan dat het tegenwoordig wel mag als het schip in een haven ligt). Zeelieden sluiten een contract voor iedere vaart en als hun handtekening eronder staat dan zijn ze ‘aangemonsterd’ en is de kapitein een soort God aan boord. Bij een zeeliedenstaking weigeren de stakers dus eigenlijk om aan te monsteren.  

In de aanloop naar de staking die stond gepland voor 14 juni 1911, haakte een aantal landen af. In Duitsland sloten de bonden een naar hun zeggen goed contract met de reders en in Zweden en Noorwegen durfde de vakbeweging het conflict niet aan. Maar Nederland, België, Engeland en de VS zouden het toneel worden van een nog nooit vertoond internationaal arbeidsconflict. De vakbeweging van zeelieden in Nederland was verdeeld. In Rotterdam had je de Volharding die meer op de NVV lijn zat van proberen er het beste van te maken. In Amsterdam waren de zeelieden lid van de Algemeene Nederlandsche Zeeemansbond (ANZ). De ANZ volgde meer de NAS-lijn waarbij door felle, uitbreidende acties snel het kapitalisme omver zou worden gegooid. De ANZ was als enige lid van de ITF waardoor de Rotterdamse bond niet op de hoogte werd gesteld van de laatste besluiten en pas in tweede instantie aan de actie mee kon doen. Maar uiteindelijk begonnen de zeelieden van beide steden op 14 juni aan de aanmonsterstaking. De Amsterdamse bond wilde de strijd fel voeren en stuurde ook aan op uitbreiding naar andere delen van de vervoerssector. Wat ook gebeurde toen de havenarbeiders zich twaalf dagen later bij het conflict aansloten. Uit solidariteit maar ook met eigen eisen. Er kwamen onderkruipers uit alle windstreken. Uit Duitsland, uit Groningen, Volendam en China; de rederijen haalden ze overal vandaan om de voortgang van het bedrijf zeker te stellen. Dat lukte ook aardig getuige het feit dat de meeste schepen ondanks de staking uitvoeren. Rond de rellen trad de overheid hard op want zoals nog steeds gezegd wordt: zonder transport staat alles stil. En dat moet voorkomen worden. Kwam dat even goed uit, Kattenburg ligt naast een marine complex waar ook mariniers gelegerd waren. Dus nu de nood aan de man was, kwamen die het terrein af en posteerden zich dreigend tegenover de stakende zeelieden en hun aanhang. In de nacht van 5 op 6 juli werd er flink geschoten waarbij havenarbeider Johannes Homma zo ernstig werd gewond dat hij in het ziekenhuis overleed. Bloed kleefde aan de straten van Kattenburg, de Bloednacht. Ondanks het felle verzet van de Kattenburgers legden de een na de ander het hoofd in de schoot. Eerst gingen de havenarbeiders en vervolgens op 10 augustus de zeelieden weer aan het werk. Hun stakingen waren volledig verloren. In Rotterdam was de afloop anders. De bond daar sloot al na twee weken een compromis met de reders, de lonen gingen omhoog en er kwam een heuse cao. Een collectief contract dat in later jaren maatgevend werd ook voor de Amsterdamse rederijen zodat de zeelieden daar alsnog ook hun loonsverhoging kregen.  

Veertig jaar na de staking schreef volksschrijver Jan Mens een roman over de zeeliedenstaking van 1911 waarin hij alle tegenstellingen voorbij liet komen. Die tussen reders en zeelieden, onderkruipers en stakers, gematigden en revolutionairen, stakers en politieagenten/mariniers. En met deze roman begonnen wij op 5 oktober onze wandeling over de eilanden. Op de Oesjesduiker (toen brug) mijmerde de hoofdpersoon van het boek, Jan Goedvolk, in 1911 over een andere wereld. Hoe de slechte leefomstandigheden konden veranderen als iedereen maar het werk neer zou leggen en de arbeiders gezamenlijk strijd zouden voeren. Daarna liepen we door naar Oostenburg waar de poort van de Nederlandsche Scheepsbouw Maatschappij uit 1896 nog staat tegenover het huis aan de Conradstraat waar delen van de film Ciske de Rat zijn opgenomen. Via de geklonken Werkspoorbrug, de Ezelsbrug en de Jan Witheijnstraat (de reder die zijn naam aan Wittenburg gaf) liepen we terug naar Kattenburg. Daar herinnert niets meer aan het buurtje waar Homma aan zijn einde kwam. Het Mariniersplein bestaat niet meer en de straten Kleine en Grote Kattenburgerstraat zijn opgegaan in de racebaan die nu als Kattenburgerstraat door het leven gaat. Maar er valt tijdens zo’n wandeling toch een hoop te vertellen en te mijmeren. Teruggekomen op het Kattenburgerplein voor café Daan & Daan eindigde de wandeling bij de putdeksels die daar de herinnering levend houden aan het roerige verleden van Kattenburg. Een van die deksels vertelt het verhaal van de Bloednacht.


47 Reacties op De Bloednacht van Kattenburg:

Comments RSS
alfred lagerweij on woensdag 8 oktober 2014 23:48
Ha Sjaak, Prachtig en ook interessant stuk werk! Sterk nog verder aan en versterk opnieuw de sportclub, maar in je eigen tempo.
Reageren op een reactie


Titia Koerten on dinsdag 14 oktober 2014 12:01
Goede heldere informatie. Vooral over de achtergronden van de staking. Maar Johannes Homma is volgens mij niet overleden aan zijn verwondingen. Ik kom berichtjes tegen uit kranten als de Telegraaf en Het Volk waarin wordt geschreven dat hij hersteld naar huis is gekeerd. Er was ook gesteggel over het geld dat voor het gezin Homma was ingezameld. Homma wilde de NAS niet steunen o.i.d. en de NAS wilde hem van de lijst met slachtoffers afhalen. Het geld is uiteindelijk wel aan hem uitgekeerd.
Reageren op een reactie


custom essay on maandag 13 juni 2016 8:56
Thanks for posting. Photos are amazing! I appreciate your posts and how they are connected with history!
Reageren op een reactie


Arie on vrijdag 25 mei 2018 8:25
Klopt, in De Waarheid van 10-06-1955 vertelt medestaker Gerrit Schiltmeyer: 'Homma heeft na die dag nooit meer kunnen werken. Hij was levenslang invalide!'
Reageren op een reactie
 
Arie on vrijdag 25 mei 2018 8:42
PS - Homma op 76-jarige leeftijd met foto en stakingsherinneringen 1954 in De Waarheid: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010370100:mpeg21:a0037


Hermina Homma on dinsdag 15 januari 2019 12:18
ik reageer op het artikel van Arie van 25-05-2018. ik heb de foto en artikel in de Waarheid gezien over J. Homma . maar deze J. Homma is niet dezelfde als Johannes Homma van de zeeliedenstaking in 1911, dit is zijn neef Jan Homma geboren 1878 overleden 1959.


Marcelino Arconada on zondag 10 maart 2019 0:44
Johannes Homma was mijn betovergrootvader. Hij heeft de beruchte bloednacht overleefd maar is daarna wel levenslang invalide gebleven. Mijn moeder heeft hem nog gekend. Ik hoop dat hiermee het misverstand dat hij het niet overleefd zou hebben uit de wereld is.


Kees Leseman on zaterdag 28 juli 2018 19:28
De beeldvorming van de gebeurtenissen in die nacht is niet altijd correct. Dat is in de latere Kattenburgse boekjes van Kruizinga en Heijdra ook het geval, waardoor een misverstand in stand wordt gehouden. J. Homma werd zwaargewond in de buik en niet gedood, dus de opmerking van Titia is terecht. Homma kreeg later een vergoeding van de gemeente en Arie verwijst daarnaar in zijn eerste reactie. Zijn tweede artikelverwijzing betreft een andere J. Homma, de broer van het slachtoffer.
Reageren op een reactie
 
Sjaak on zondag 29 juli 2018 12:16
Dank voor de reacties. Dat Homma het nacht heeft overleefd is me van verschillende kanten duidelijk geworden. Ik zal zien dat ik het bericht kan veranderen.


Spradling on maandag 22 oktober 2018 16:32
I have been surfing on-line greater than 3 hours these days, yet I never found any attention-grabbing article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you probably did, the net will be much more useful than ever before. There is certainly a great deal to find out about this subject. I really like all the points you made. Howdy! This post couldn’t be written any better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I’ll send this information to him. Pretty sure he’s going to have a very good read. Thank you for sharing! http://foxnews.co.uk/
Reageren op een reactie


Ricketts on woensdag 31 oktober 2018 21:49
quel signe astrologique en mai astrologie poisson ascendant lion signes astrologiques compatibles avec le taureau le caractere du signe astrologique lion signe du zodiaque 29 octobre signe astrologique chinois lapin de terre signe astrologique homme balance et femme capricorne 10 juin signe zodiaque astrologie prenom amour astrologie femme poisson homme sagittaire profil astrologique lion ascendant balance symbole serpent astrologie chinoise astrologie gemeaux aujourd hui l'astrologie en islam astrologie chinoise buffle de feu mars en maison 5 astrologique signe astrologique cochon d or compatibilite amoureuse ou amicale entre les signes du zodiaque quel est le meilleur signe astrologique pour une femme poisson quel est mon signe astrologique azteque signe astrologique dune personne nee le 14 juillet signe astrologique chinois tigre femme symbole signe astrologique capricorne saturne en sagittaire astrologie signe astrologique belier vierge astrologie homme scorpion et femme balance signe zodiaque 20 septembre signe astrologique femme balance homme belier ne le 19 juin signe astrologique astrologie sexe verseau astrologie amour serpent d eau astrologie chinoise signification compatibilite signe astrologique sagittaire cancer signe astrologique 17 fevrier quel signe astrologique 8 septembre signe astrologique japonais calculer quel signe astrologique le 15 septembre signe astrologique femme lion homme scorpion explication tirage roue astrologique nouveau signe astrologique lion mon ascendant astrologique signe astrologique homme gemeaux et femme sagittaire 21 avril quel signe astrologique signe astrologique pour le 18 septembre concordance amoureuse signe astrologique signe astrologique ascendant lion astrologie gemeaux aujourd hui astrologie les signes qui s accordent astrologie en ligne theme astral cours d astrologie gratuit signe astrologique lion ascendant signification signe astrologique chinois dragon https://www.leach.club/signification-des-signes-astrologiques-scorpion.htm signe astrologique scorpion compatibilite https://www.leach.club/trouver-son-ascendant-astrologique-femme.htm 20 mai signe astrologique https://www.leach.club/signe-astrologique-amour-cancer.htm 15 decembre signe astrologique https://www.leach.club/astrologie-poisson-demain.htm astrologie mondiale pays https://www.leach.club/compatibilite-signe-astrologique-scorpion.htm signe astrologique d une personne nee le 14 juillet https://www.leach.club/quest-ce-que-le-descendant-en-astrologie.htm calcul ascendant astrologique https://www.leach.club/compatibilite-astrologique-cancer-verseau.htm signe astrologique gemeaux ascendant vierge https://www.leach.club/ascendant-astrologie-pour-homme.htm signe zodiaque et date de naissance https://www.leach.club/compatibilite-astrologie-celte.htm octobre signe astrologique balance https://www.leach.club/balance-signe-astrologique-amour.htm signe astrologique indien kenya https://www.leach.club/quel-est-mon-signe-astrologique-arabe.htm signe astrologique pour le mois de decembre https://www.leach.club/traits-de-caractere-signe-astrologique.htm signe astrologique poissons ascendant cancer https://www.leach.club/compatibilite-entre-signes-astrologiques.htm signe astrologique belier avec vierge https://www.leach.club/signe-astrologique-caractere-poisson.htm ne le 26 juin signe astrologique https://www.leach.club/compatibilite-amoureuse-astrologique-ascendant.htm astrologie compatibilite amitie https://www.leach.club/pierres-precieuses-et-signes-astrologiques.htm formation astrologie pole emploi https://www.leach.club/astrologie-chinoise-cheval-de-feu.htm signe astrologique chinois dragon de metal https://www.leach.club/signe-astrologique-celtique-animal.htm astrologie femme scorpion ascendant balance https://www.leach.club/quel-est-le-signe-astrologique-du-9-novembre.htm signe astrologique de la main https://www.leach.club/signe-astrologique-28-mai.htm signe astrologique scorpion femme compatibilite https://www.leach.club/quel-signe-astrologique-2-mai.htm definition signe astrologique verseau https://www.leach.club/ne-22-novembre-signe-astrologique.htm gemeau astrologie numero de chance https://www.leach.club/quels-sont-les-signes-astrologiques-les-plus-gentils.htm signe astrologique date 16 juin https://www.leach.club/noeud-nord-en-maison-5-astrologique.htm vierge signe astrologique compatibilite https://www.leach.club/sagittaire-astrologie-date.htm signe astrologique du mois de novembre
Reageren op een reactie


Blanchette on donderdag 1 november 2018 20:46
porr chat youtube porr dejting ludvika dejting tibro snuff porr dejting jarna porr jonkoping dejting appar for aldre dejting astorp fittor porr prutt porr dejting karlskrona porr sundsvall porr malmo dejting sex dejting stromstad dejtingsajt for nordar fuck porr dejting online seriosa dejtingsidor gratis amina axelsson porr dejting soderhamn erotisk porr elise porr engelsk porr fap porr porr stora brost dejting knivsta rolig porr erotic porr dejting kil dejting sandviken natdejting spela in porr dejtar online porr dejting stromstad dejting jonkoping grupp porr dejtingsidor omdomen gratis porr sidor dejtingsidor flashback porr dejting skoghall laila bagge porr skansk porr porr med djur gratis porr mobil dejting appar gratis gratis italiensk porr italiensk porr dejting lindsdal https://www.syreeta.space/grov-porr.html gratis porr milf https://www.syreeta.space/kina-porr.html skandinavisk porr https://www.syreeta.space/live-porr.html finsk porr https://www.syreeta.space/bra-svensk-porr.html kajsa lotta porr https://www.syreeta.space/aldre-kvinnor-porr.html basta dejtingsajten akademiker https://www.syreeta.space/dejting-loddekopinge.html internet porr https://www.syreeta.space/gay-dating-apps-sweden.html klassisk svensk porr https://www.syreeta.space/polsk-porr.html dejting taby https://www.syreeta.space/dejtingsida.html gratis svensk porr https://www.syreeta.space/dejting-lulea.html gratis porr trekant https://www.syreeta.space/swingers-porr.html porr med aldre https://www.syreeta.space/kvinnor-porr.html dejting osby https://www.syreeta.space/helt-gratis-online-dating.html dejtingsida for singelforaldrar https://www.syreeta.space/dejting-varnamo.html gratis sex dejting https://www.syreeta.space/dejting-sala.html hitta porr https://www.syreeta.space/kat-porr.html dejting kristinehamn https://www.syreeta.space/porr-leksaker.html dejtingsida for singelforaldrar https://www.syreeta.space/usa-porr.html porr amator gratis https://www.syreeta.space/dejting-gavle.html natdejting bedragare https://www.syreeta.space/gratis-porr-trekant.html family guy porr https://www.syreeta.space/dejtingsajter.html svensk privat porr https://www.syreeta.space/dejting-bankeryd.html dejting skanor med falsterbo https://www.syreeta.space/porr-bajs.html dejtingsidor betyg https://www.syreeta.space/basta-dejtingsajten.html dejting filipstad https://www.syreeta.space/gratis-svensk-porr-film.html dejtingsida 50
Reageren op een reactie


Nemeth on vrijdag 2 november 2018 3:02
porno gratis espanola porno trio casero sexo sin compromisos casting porno en castellano videos porno gey gratis droga del sexo jovenes teniendo sexo porno star espanolas sexo espanol duro a las mujeres les gusta el sexo juegos de sexo para parejas sexo gratis vigo descargar porno gay paginas de videos pornos shakira porno despedida soltera sexo dog porno sexo duro sexo erotico para mujeres peliculas porno gratis incesto sexo gay leon videos porno sexo anal actrices porno hd porno hardcore porno gratis con abuelas sexo xxx videos gratis sexo por wasap gratis sexos porno hentay porno descargas gratis porno natalia sanchez sexo videos porno sexo extremo vidios porno lesvianas como descargar videos porno videos porno guarros sexo con negras porno viejas espanolas mujeres haciendo el sexo playas con sexo porno cocina sexo gratis zaragoza sexo esporadico tenerife chicas sexo zaragoza pagina para tener sexo sasha gray porno sexo gratis en manresa sexo con trans peliculas porno de lesbianas gratis sexo lesbiano sexo incestos cancer en el sexo riesgos sexo anal https://www.salas.space/sexo-sin-coito.html sexo yecla https://www.salas.space/comic-porno-de-american-dad.html videos porno caseros espanol https://www.salas.space/porno-por-el-culo.html videos pornos gey https://www.salas.space/porno-gratis-con-gordas.html famosas pilladas porno https://www.salas.space/porno-castellano.html vidos porno gratis https://www.salas.space/peliculas-de-amor-y-sexo.html sexo gratis trios https://www.salas.space/descargar-porno-torrent.html porno doble penetracion https://www.salas.space/videos-sexo-para-chicas.html videos sexo por dinero https://www.salas.space/actrices-porno-milf.html sexo gratis por telefono https://www.salas.space/video-sexo-anal-primera-vez.html videos porno miley cyrus https://www.salas.space/sexo-borracho.html videos porno comic https://www.salas.space/porno-lesbianas-amateur.html ver peliculas gratis pornograficas https://www.salas.space/sexo-citas.html sexo gratis madura https://www.salas.space/sexo-cine-espanol.html sexo parejas espanolas https://www.salas.space/algeciras-sexo.html sexo en bormujos https://www.salas.space/sexo-en-valencia-gratis.html sexo lesbico gratis https://www.salas.space/como-descargar-videos-porno.html video porno de torbe https://www.salas.space/videos-sexo-amater-gratis.html tantra sexo https://www.salas.space/porno-casting-espanol.html sexo por webcam https://www.salas.space/fotos-sexo-amater.html porno video gay https://www.salas.space/sexo-lesbico-real.html sexo real video https://www.salas.space/casting-pornos.html porno clasico frances https://www.salas.space/sexo-entre-parejas.html videos pornos en espanol https://www.salas.space/peliculas-porno-duro-gratis.html hermanas del sexo https://www.salas.space/chat-de-sexo-gratis-con-cam.html videos gratis de porno duro
Reageren op een reactie


Ricketson on vrijdag 2 november 2018 10:07
tirage tarot serieux et fiable tarot sentimental du jour tarot amoureux du jour gratuit carte tarot le pape en amour tarot hindou signification tirage tarot belline tarot gratuit amour oui non tirage des tarots gratuits carte 5 du tarot signification arcane 25 tarot tirage tarot vie amoureuse ton avenir selon le tarot divinatoire cartomancie gratuite tirage tarot gratuit mon avenir arcane du tarot le pape tirage des tarots gratuit et immediat association etoile soleil tarot tarot de marseille travail tarot amoureux du jour tirage tarot amour gratuit sans inscription tirage tarot amour gratuit feminin tarot lhermite et la mort le bateleur lhermite tarot tirage tarot travail gratuit et immediat tarot avenir tirage carte tarot gratuit immediat tirage du grand tarot persan tarot hindou amour tarot tirage gratuit belline tarot croix celtique gratuit le tarot egyptien tirage oracle et tarot gratuit tirage tarot marseille prenom tarots travail gratuit tarot tirage en ligne tarot divinatoire en direct tarot amour perception tarot divinatoire cartomancie croisee tirage tarot belline gratuit ligne tout tarot tirage tarot gratuit tarot enligne tirage tarot instantanee gratuit tarot journalier lecture tarot divinatoire tirage tarot avenir sentimental gratuit lire le tarot divinatoire tarot reponse oui non tarot imperatrice et diable tirage tarot persan tirage tarot gratuite en ligne tirage tarot gratuit pour sante tarot signification tirage tarot sante https://www.hensley.space/tarot-indien-gratuit.htm tarot feminin gratuit https://www.hensley.space/tirage-du-tarot-oui-ou-non-gratuit.htm tarot sante avenir https://www.hensley.space/tirage-du-tarot-en-ligne.htm tarot du jour finance https://www.hensley.space/tarot-amour-verite.htm tarot force et jugement https://www.hensley.space/tarot-amour-3-jours.htm tarot du mois https://www.hensley.space/tarot-grossesse-ligne-gratuit.htm tarot belline et ge gratuit https://www.hensley.space/tirage-carte-tarot-avenir-gratuit.htm combinaison tarot limperatrice https://www.hensley.space/tarot-amour-gratuit-cartomancie.htm tarot russe https://www.hensley.space/tarot-amour-3-jours.htm tirage gratuit tarot travail https://www.hensley.space/tarots-persans-gratuits.htm tarot sante https://www.hensley.space/tarot-marseille-gratuit-gitane.htm tarot amour journalier https://www.hensley.space/tirage-tarot-gratuit-immediat-par-tchat.htm tarot egyptien tirage en croix https://www.hensley.space/tarots-divinatoires-gratuits-travail.htm signification carte tarot l hermite https://www.hensley.space/tarot-gratuit-du-jour-belier.htm tirage tarot amour pour homme https://www.hensley.space/tarot-tzigane-russe.htm tarot en ligne gratuit sans abonnement https://www.hensley.space/voyance-gratuite-tarot-argent.htm tarot justice et ermite https://www.hensley.space/tirage-carte-tarot-zen.htm tarot divinatoire signification https://www.hensley.space/tirage-tarot-en-ligne-fiable.htm jeux tarot voyance gratuit https://www.hensley.space/lermite-tarot.htm tirage tarot gratuitement https://www.hensley.space/tirage-du-tarot-de-marseille-gratuit-amour.htm tirage tarot croix celtique https://www.hensley.space/tarot-signification-le-pape.htm signification carte tarot la mort en amour https://www.hensley.space/tarot-gratuit-du-oui-non.htm tirage serieux tarot marseille https://www.hensley.space/tarot-divinatoire-celibataire.htm tarot de marseille en ligne https://www.hensley.space/tarots-gratuits-amour-en-ligne.htm tarot pense t il a moi https://www.hensley.space/tirage-carte-tarot-tzigane.htm voyance gratuite tarot
Reageren op een reactie


Harris on dinsdag 27 november 2018 16:31
plan cul st brieuc plan cul le moule plan cul plougastel daoulas annonce plan cul angers plan cul arcueil plan cul eu plan cul dans le 03 vieille cherche plan cul plan cul landivisiau plan cul entre pote plan cul a longwy plan cul aquitaine plan cul herblay histoire plan cul rencontre plan cul cougar plan cul sur macon plan cul ardeche plan cul valras plan cul avon cherche plan de cul plan cul poilue plan cul dans la manche numero de telephone pour plan cul plan cul saran plan cul a tarbes plan cul a creil hotel plan cul plan cul chateaubriant plan cul saint leu plan cul le pradet plan cul rosny sous bois plan cul 38 plan cul dans le cher plan cul chateau gontier plan cul aquitaine plan cul paris 10 plan cul 39 rennes plan cul plan cul massage plan cul francheville plan cul caussade rencontre plan cul plan cul charente plan cul a moulins plan cul tournefeuille site plan cul 100 gratuit plan cul saint hilaire de riez plan cul le port plan cul 976 plan cul gay haute savoie plan cul lhay les roses plan cul jonzac https://www.marg.space/plan-cul-trav-paris.htm plan cul amatrice https://www.marg.space/sexto-plan-cul.htm plan cul yerres https://www.marg.space/plan-cul-meurthe-et-moselle.htm plan cul verneuil sur avre https://www.marg.space/plan-cul-saint-dizier.htm plan cul le port https://www.marg.space/meilleur-site-pour-plan-cul.htm plan cul castanet tolosan https://www.marg.space/plan-cul-dans-le-22.htm plan cul dans le 02 https://www.marg.space/plan-cul-pays-basque.htm plan cul thiais https://www.marg.space/plan-cul-croissy-sur-seine.htm plan cul avec https://www.marg.space/plan-cul-neufchateau.htm plan cul a chatellerault https://www.marg.space/comment-plan-cul.htm hotel plan cul https://www.marg.space/plan-cul-saint-ave.htm plan cul bonneuil sur marne https://www.marg.space/plan-cul-berre-l-etang.htm video amateur plan cul https://www.marg.space/plan-cul-gratuit-morbihan.htm plan cul a cambrai https://www.marg.space/nouvelle-application-plan-cul.htm plan cul carrieres sous poissy https://www.marg.space/plan-cul-paris-15.htm plan cul gay basse normandie https://www.marg.space/comment-savoir-si-c-est-un-plan-cul.htm forum plan cul paris https://www.marg.space/femme-black-plan-cul.htm plan de cul a paris https://www.marg.space/plan-cul-bras-panon.htm plan cul colmar https://www.marg.space/plan-cul-en-vendee.htm plan cul valreas https://www.marg.space/plan-cul-telephone.htm plan cul gaillac https://www.marg.space/plan-cul-asnieres.htm plan cul saint fargeau ponthierry https://www.marg.space/jeune-plan-cul.htm plan cul a strasbourg https://www.marg.space/annonce-pour-plan-cul.htm plan cul sur whatsapp https://www.marg.space/plan-cul-paris-14.htm plan cul frejus https://www.marg.space/plan-cul-rixheim.htm plan cul a proximite
Reageren op een reactie


Bage on dinsdag 27 november 2018 22:19
chat sexo valencia sexo en navarra porno arab gratis escenas porno juego de tronos escenas de sexo chica busca sexo gratis porno gore las mejores corridas porno relatis porno videos sexo en playa sexo gratis alcala de henares sexo comic porno gay mulatos fotos de porno sexo squirt porno frances gratis porno con mujeres mayores petardas pornos peliculas porno espanol completas madres japonesas porno tebeos porno porno casero en espana porno muy duro porno gordas hd sexo en despedida de soltera videos porno de kim kardashian cine porno italiano sexo tres cantos animacion porno porno webcam videos famosas porno porno naruto videos de pornograficos porno gordita sexo cams gratis minecraft porno escenas porno paginas porno maduras sexo real gratis sexo totalmente gratis porno de colegialas porno de mujeres mayores quiero porno sexo extremo anal escenas de sexo en peliculas espanolas como hacer sexo 100 sexo escenas de sexo famosas filme porno onlain sexo en bcn web cam gratis porno sexo mujeres gratis https://www.ossie.club/porno-xxx-rubias.htm sexo hd espanol https://www.ossie.club/porno-de-famosas.htm porno maduras trios https://www.ossie.club/sexo-light.htm cine con sexo explicito https://www.ossie.club/pasion-y-sexo.htm actrices porno sin maquillaje https://www.ossie.club/sexo-tantrico-posturas.htm videos sexo porno https://www.ossie.club/sexo-gratis-a-coruna.htm sexo vieja https://www.ossie.club/porno-con-torbe.htm sexo duro con viejas https://www.ossie.club/sexo-en-la-ciudad.htm porno de maduritas https://www.ossie.club/porno-espanol-antiguo.htm piliculas porno gratis https://www.ossie.club/sexo-con-hermafroditas.htm videos porno gratis de madres https://www.ossie.club/porno-brenda-cerda.htm videos porno divertidos https://www.ossie.club/video-porno-despedida-de-soltera.htm sexo cadiz https://www.ossie.club/sexo-con-mirones.htm videos sexo anal casero https://www.ossie.club/videos-pornos-de-lesbianas-gratis.htm chicas desnudas sexo https://www.ossie.club/porno-cenicienta.htm sexo suave para mujeres https://www.ossie.club/videos-pornos-viejas.htm relatos pornos https://www.ossie.club/sexo-con-mi-padre.htm sexo gratis bilbao https://www.ossie.club/porno-casero-espanola.htm chica sexo sevilla https://www.ossie.club/sexo-en-vivo-gratis.htm fotos porno gordas https://www.ossie.club/trios-caseros-porno.htm sexo anal orgasmo https://www.ossie.club/sexo-oral-consejos.htm dibujos porno en espanol https://www.ossie.club/yotube-sexo-anal.htm sexo xxx gratis https://www.ossie.club/las-mejores-peliculas-porno.htm porno gratis pilladas https://www.ossie.club/vidios-porno-espanol.htm sexo en puertollano https://www.ossie.club/sexo-manga-gratis.htm imagenes porno hd
Reageren op een reactie


Higgins on woensdag 28 november 2018 6:22
dejtingsida sverige dejting motala dejtingsida svensk bog porr ben 10 porr kinesisk porr basta dejting sajter porr porr bajs porr fap dejta ukrainska tjejer natdejting porr i stockholm brudar porr svensk porr flashback dejting ludvika skon porr porr knulla mogen svensk porr erotic porr dejtingsajter gratis traffa singlar pa natet internet porr dejting borlange porr xxx dejtingsajter omdome svensk amator porr porr tv basta svenska dejtingsajten sanna porr dejting jordbro porr fri brost porr bra dejtingsajter free hd porr svensk lesbisk porr porr 24 skansk porr internet porr dejtingsajter omdomen sm porr dejting almhult dagens porr dejting stockholm cats porr svensk gay porr malmo porr porr med mogna damer porr live svenska porr bloggar seriosa dejtingsidor gratis dejting taby https://www.tasia.space/hard-porr.htm dagens porr https://www.tasia.space/dejting-mjolby.htm hitta porr https://www.tasia.space/bilder-porr.htm dejting surahammar https://www.tasia.space/gratis-porr-6.htm titta pa gratis porr https://www.tasia.space/dejting-eksjo.htm dejting fagersta https://www.tasia.space/dejting-ostersund.htm dejting ekero https://www.tasia.space/skansk-porr.htm skansk porr https://www.tasia.space/youtube-porr.htm porr online https://www.tasia.space/porr-fap.htm dejtingapp med bankid https://www.tasia.space/kuk-porr.htm singel dejting https://www.tasia.space/hitta-porr.htm natdejting tips fragor https://www.tasia.space/dejting-akersberga.htm avatar porr https://www.tasia.space/free-hd-porr.htm dejting molnlycke https://www.tasia.space/porr-erotik.htm beroende av porr https://www.tasia.space/porr-tuttar.htm dejting ljusdal https://www.tasia.space/amator-svensk-porr.htm carolina gynning porr https://www.tasia.space/porr-shemale.htm basta dejtingsajten akademiker https://www.tasia.space/sverige-porr.htm dejting gustavsberg https://www.tasia.space/dejtingsida-vill-ha-barn.htm dejting bjarred https://www.tasia.space/dejting-vissla.htm dejta online gratis https://www.tasia.space/dejting-astorp.htm rumpa porr https://www.tasia.space/svenska-gratis-dejtingsajter.htm dejting knivsta https://www.tasia.space/dejting-kavlinge.htm dejting sajter https://www.tasia.space/porr-med-gamla.htm porr bdsm https://www.tasia.space/film-porr.htm dejting laholm
Reageren op een reactie


H.Homma on dinsdag 15 januari 2019 12:19
pardon, zijn broer
Reageren op een reactie


Vennard on zondag 3 maart 2019 11:03
online slots online casino play slots no deposit bonus blackjack game
Reageren op een reactie


Stockdill on maandag 18 maart 2019 7:17
blackjack games 247 blackjack casino gambling online card games roulette game
Reageren op een reactie


repliche rolex Orologi on zaterdag 30 maart 2019 22:01
Another important factor is a length of the new kitchen counters Hallway naturally needn't end up superior, given that the nation's purpose is not required
Reageren op een reactie


Liu on donderdag 11 april 2019 18:05
slots casino games adult games adult card games casino games online casino games real money
Reageren op een reactie


Gaines on woensdag 24 juli 2019 7:30
http://baomoi365.net/docbao/profile.php?id=611218 - https://www.ted.com/profiles/12974358 You will be able to develop a fantastic relationship while using clients which may go a long way in developing the company of one's company. If a folks are also likely to be accommodated that should even be noted. It is always in your best interest to adhere to on top of calls to folks listed to determine if there have been any problems with their previous employment. f.i.t Online courses - http://aiss.efko.ru/index.php/Resume_Writing_Is_The_First_Step_Towards_Seeking_A_Dream_Job
Reageren op een reactie


Partain on zondag 11 augustus 2019 9:18
Excellent blog post. I absolutely love this site. Continue the good work! search engine optimization - https://forum.slowtwitch.com/gforum.cgi?url=https://www.seohawk.com/services// seo optimization There is definately a lot to learn about this subject. I like all the points you've made. Social Media Optimization Services - http://www.homelessveteran.org/__media__/js/netsoltrademark.php?d=seohawk.com seo tips Pretty! This was an incredibly wonderful post. Thank you for supplying this info. search engine marketing - Desiree, - http://internetcondom.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=seohawk.com&popup=1 website traffic Heya this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated! Excellent post. I definitely love this site. Keep writing! seo service - http://www.birminghamregionalmls.net/__media__/js/netsoltrademark.php?d=seohawk.com/seo-services/india/ web design There's definately a great deal to learn about this topic. I really like all of the points you've made. Search Engine Optimization (Desiree) - http://ilovemiracles.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=seohawk.com Search Engine Optimization Pretty! This was an extremely wonderful post. Many thanks for providing these details. backlinks - http://bondstreetcap.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=seohawk.com Seo Houston
Reageren op een reactie


Culp on maandag 12 augustus 2019 18:50
Excellent article. I definitely appreciate this website. Keep writing! get backlinks (Jeramy) - http://earthsciencescanada.com/modules/babel/redirect.php?newlang=en_us&newurl=http://www.seohawk.com/seo-packages-for-small-business/ seo optimization There's certainly a lot to learn about this subject. I like all of the points you have made. SEO - http://www.putujici.cz/plugins/guestbook/go.php?url=http://www.seohawk.com web presence (Micaela) Pretty! This was a really wonderful article. Thank you for providing this info. Houston seo - http://Invitationcalligraphy.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=seohawk.com seo (Micaela) Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, excellent blog! Very good post. I definitely love this site. Keep writing! seo service - http://www.naderinger.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=seohawk.com Plug Ins There is definately a lot to know about this topic. I really like all of the points you've made. search engine optimization - http://www.granitecanyons.com/__media__/js/netsoltrademark.php?d=www.seohawk.com/seo-services/india/ organic search engine optimization Pretty! This was an incredibly wonderful article. Many thanks for providing this info. seo course - http://funkydrummer.ru/redirect.php?url=http://www.seohawk.com search engine
Reageren op een reactie


Neuman on dinsdag 27 augustus 2019 17:16
sexo amateur por dinero videos pornos lesvianas sexo en playa del ingles porno lesbico tetonas mortal kombat porno videos sexo en playa porno gratis con gordas videos hd porno dibujos sexo sexo en villarrobledo webs porno videos porno gratis rubias videos porno de colegialas sexo ora porno playas nudistas escenas de sexo duro como hacer sexo tantrico videos sexo parejas chica busca chico en ciudad real como encontrar mujeres en internet sexo desnudas contactos mujeres mayores porno dibujos animados porno xxc hormona del sexo sexo 3gp sexo con peces casting porno falsos las mejores tetas del porno sexo casero gratis sexo americano comics porno one piece videos porno webcam shizuka porno chica busca chico en sabadell videos casting porno porno xxxx gratis contactos mujeres alava relato porno gay super porno gratis fotos sexo oral videos porno tetudas dani lopez porno videos porno maduros porno gay mature videos porno gratis descargar porno gratis real sexo chica actriz porno gallega porno madre e hijos sexo sola
Reageren op een reactie


Robison on dinsdag 27 augustus 2019 18:30
conoce gente cerca porno lebianas video porno culonas sexo en italia videis sexo videos de sexo por dinero videos porno amater documentales de sexo contactos chicas en murcia travestis porno videos porno gratis casero peliculas porno gratis lesbianas contactos mujeres calientes chat de sexo en valencia peliculas porno gratis xxx videos pornos gays gratis sexo desnudas sexo por trabajo madura sexo chat sexo gay gratis contactos sexo cartagena foto sexo sexo vecina encuentros sexuales sevilla busco chica sexo en santander sexo gordos xxx videos porno gratis chat de sexo con cam gratis sexo con mi mujer chica busca pareja barcelona conocer gente japonesa sexo despedida mujeres solteras en tenerife porno sasha grey actriz porno pelirroja porno shin chan nuevas actrices porno sexo en vivo video sexo duro chica busca chico en toledo sexo gratis cantabria sexo con lluvia dorada malena alterio porno pelicula porno nacho vidal videoos porno chica busca chico en cadiz sexo en vigo busca chica contacto con mujeres casadas chica busca chico para casarse por papeles
Reageren op een reactie


Rude on dinsdag 27 augustus 2019 20:57
jeu alcool sexe jeux de sexe sur pc le meilleur jeu de sex absolu porn jeux jeu porno gratuit en ligne jeux de vrai sex jeux sexe en ligne jeux adulte coquin jeux de sex magic book jeux porno pov video de jeu de sexe jeux de sex monster high jeux de sex en fr jeux flash de sexe jeux de sex avec overwatch jeux de sex sur la plage jeu de drague sex jeux de sex la sexologue jeux porno strip poker jeux du sex jeu porno anal jeux de femme sexy jeux societe coquin jeux sexe my little pony jeu de sex virtuel gratuit jeux de sexe tablette 3d jeu de sex jeux de sex timmy turner jeux olympiques porno meilleur jeu de sex pc jeu porno interactif jeux naruto sexe jeux de sex simson jeu porno gratuit en ligne jeux interdits porno jeu de sexe manga meilleurs jeux sexe jeux porno pour mobile jeux sexe japonais jeux porno entre amis jeu carte sexe jeux porno en ligne jeux 3d porno gratuit jeux sexy flash jeux sexy mobile jeu de role sexe jeux de sexe sur android jeux porno entre amis jeu de sex campus mon mari est accro aux jeux et au sexe porno jeux de sexe
Reageren op een reactie


Copeley on dinsdag 27 augustus 2019 20:58
porr scen aktiviteter for singlar singlar karlstad 10 saker du inte ska gora pa en dejt fitt porr tinder dejt lesbisk porr gratis amator porr film porr hariga lotta porr spray dejting porr hudiksvall sanna zentio porr ace wilder porr free porr movie handikapp dejting noveller porr traffa singlar dubbelmacka porr sonic porr hemmafru porr pippi porr mom son porr olinda borggren porr stor rov porr singlar i orebro dejt hemma resor for singlar dejtingsidor 40 fraga olle porr dejting pa natet svenka porr the good ones dejting singlar i linkoping porr pa youtube porr orebro singlar goteborg singlar i halmstad svensk bog porr porr skidskolan basta dejtingsidor naughty dejt porr gratis porr spel bingo rimer porr lotta porr anita berglund porr iskallt begar porr tv1000 porr amator porr film aldre porr
Reageren op een reactie


Zaleski on dinsdag 27 augustus 2019 21:12
porno para hombres sexo herotico comics porno dragon ball juegos de hacer sexo maduritas porno sexo gratis zaragoza german porno sexo y discapacidad porno gratis gorditas strip poker porno nacho vidal porno gay sexo de lesbianas chico busca chico en tenerife porno primer anal sexo gratis murcia videos porno gratis de intercambio de parejas hermanas del sexo sexo gratis palma de mallorca matrimonio sin sexo sexo imagenes videos porno gay latinos actores porno italianos parejas liberales sexo contactos mujeres en tudela video casero porno porno para mujeres gratis de porno porno marvel nicki minaj video porno sexo de lesbianas sexo gratis sabadell vidios porno gratis maduras torrent porno chat madrid sexo ahora porno cono porno peliculas completas videos de dibujos porno sexo gratris porno familiar gratis mejorar en el sexo porno gratis amateur sexo aficionados chicos contacto chicas contactos castellon porno video gay chatroulette sexo maduras y sexo sexo duro fotos contactos mujeres ibiza video porno casero sexo y alcohol
Reageren op een reactie


Austral on dinsdag 27 augustus 2019 21:51
cool sex games eroge sex and games make sexy games free porn game download scooby doo sex game adult sim games online mobile porn games best free sex games sex board games to play with your boyfriend sex games on roblox not banned 2018 names game of thrones hot sex scenes ghost sex game adult sex board game adult virtual reality games sleeping girl adult game pirates porn games adult swim games unblocked comic porn games best porn game apps sex games xxx top adult board games hot video game sex coc adult game extreme sex games adult halloween costumes game of thrones adult headbands game game of thrones adult costumes porn game gif teasing sex games uprising adult game adult swim card game game of thrones porn star new sex flash games sex game memes adult word games free online text based adult games site:newgrounds.com adult game mobile browser porn games fun porn games the porn game kim possible porn game adult game patreon have sex games no registration sex games adult game 3d best adult games for game night high quality porn games sex flash game asian sex games anime sex slave game blender sex game rainbow dash sex game
Reageren op een reactie


Tubb on woensdag 28 augustus 2019 10:46
girl levrette couple baise une amie beurette hijab porn sexe lesbienne amateur lutte sexe video sexe jeune ado rencontre trans gard baise mature sexy raylene porno obese sexe site de rencontre gratuit montpellier beurette tour video porno mere et fils sexe doigt photo black baise sexe 1900 site de rencontre naturiste site de tchat rencontre gratuit sexe entre collegue site rencontre femme musulmane gratuit photo homme pour site de rencontre porno 1978 site de rencontre gratuit reims beurette grosse chatte jeune qui baise une vieille dani daniel porno branlette pov tchat gratuit rencontre serieuse pute bien baiser porno xxxn plan cul rapide gratuit belle pute nue femme soumise baise branlette fr video porno coq jeune pute thai une femme pute baise en hd site de rencontre avec homme riche partouze mecs jeune asiatique salope baise en video sale pute soumise baise en famille video porno jeune baise avec mature numero plan cul porno cul enorme beurette grosse chatte sexe model marseille beurette grosse chatte site rencontre femme mure
Reageren op een reactie


Poltpalingada on woensdag 28 augustus 2019 11:09
zodiac sexology positions best online dating site free penetration sex sex time how to online date effectively headline online dating first online dating message sample free dating sites perth wa is online dating worth it for guys free dating no fees ever vitamins for female sex drive huge ass porn gay sugar daddy dating sites canada sex in spanish phrases dating sim sex best opening lines dating sites camera inside of vagina during sex sex from behind stomach pain things to start a conversation on a dating site hiv date site after porn online dating guidelines dating tips application sunny leone sex videos sex after 50 legit dating sites in canada all about me dating site world best dating site kanye west sex tape ariana grande sex tape sex stories porn free dating site in usa without credit card payment news reporter porn latino dating sites uk best porn sites for women blind date app iphone sex with capricorn bisexual sex has anyone had sex in space kim kardasian porn good ice breaker questions for online dating sex tutorial the 1975 wmbw sex thick porn panty porn dating site for christian adult theater sex dating site for ugly people 100 free uae dating sites big black dicks porn gay romantic porn
Reageren op een reactie


McCorkle on woensdag 28 augustus 2019 11:48
rencontre sexe poitiers site de rencontre pour mariage musulman gratuit site de rencontre entre voisins porno arabe salope jeux sexe couple femme nue en levrette porno bave baise amateur cougar site de rencontre pour celibataire exigeant pute qui vient a domicile sexe exhibitionnisme free cam sexe video sexe grosse plan cul noyon pute russe paris rencontre femme aube site de rencontre tres serieux porno sos plan cul a boulogne sur mer porno 69 japonaise baise dans le train compilation de sexe plan cul entre femmes thallia porno seance de branlette beurette domina rencontre cam ado sexe femme mature plan cul paris gratuit sexe hurle video de gros sexe nique salope site de rencontre pour smartphone la plus grande salope du monde porno jarretelle video sexe force pute en gang bang porno deutsch site de rencontre gratuit 62 sans inscription sexe femme hard baise deux filles porno tube arab pere baise sa fille endormie sexe coquin sexe moche partouze german salope usa video sexe en club kagney linn karter porno annonce plan de cul application de rencontre windows phone
Reageren op een reactie


Barnhill on woensdag 28 augustus 2019 12:07
porno con maduras sexo anal hentai chico busca chico en lorca torbe sexo sexo vidios mejores paginas pornos anuncios de chicos maduras buscan sexo gratis videos amateur porno peliculas porno francesas sexo asiatico sexo vilanova sexo oral sida chinas sexo descargar pelis porno gratis juego de sexo sexo de tres videos pornos xxxx sexo por trabajo sexo oviedo porno entre mujeres videos sexo tetas mujeres solteras en malaga paginas de videos porno mejores paginas para ver porno chico busca chica para sexo vidio porno casero ver videos porno relatos porno gratis taboo porno porno para adultos porno con profesoras contacto con mujeres no profesionales contacto sevilla mujeres noche de sexo decai elena guzman porno despedidas de solteras porno sexo en ferrol porno gangbang peliculas porno peludas porno dildos contactos con chicas rusas webcam gratis porno porno amateur en castellano mujeres sexo anal porno directo sexo sin compromiso barcelona sexo brutal chico busca chicas peliculas porno eroticas chistes cortos de sexo
Reageren op een reactie


Free on woensdag 28 augustus 2019 17:08
porno hub video x jeune beurette avaleuse sexe grosse salope qui baise big bang theory porno plan cul en creuse levrette en plein air fille de salope one piece robine porno grande partouze porno black big ass cougar rencontre forum porno indou pute pour la nuit site de rencontre gratuit alsace salope suce des bites jeune baise des vieilles scenario film porno plan cul riom baise sur bordeaux discord rencontre amoureuse lingerie pour pute site de rencontre en creuse rencontre coquine 29 porno a table numero pour plan cul rap salope site rencontre mature gratuit sexe tape selena gomez plan cul bruxelles katt leya porno hotesse baise sexe sarreguemines petite grosse en levrette sexe en camera cache porno grand pere sexe en direct video sexe lingerie candice salope grande partouze baise moi tres fort levrette torride la clinique du sexe site de rencontre catholique traditionaliste baise mon mari baise d un jour tchat gratuit de rencontre bouche de salope francaise mature salope pute bourgeoise rencontre femme etrangere en france
Reageren op een reactie


Tuckson on woensdag 28 augustus 2019 19:09
cine porno japones porno negras porno para adultos gratis web sexo pelis porno lesbianas sexo suave para mujeres contacto con chicas en madrid como empezar sexo anal sexo extremo porno anuncios sexo madrid chats para conocer gente nueva contactos mujeres ibiza porno gay en espanol porno gay real sexo en vallecas contactos con mujeres en cantabria redes sociales conocer gente videos porno dominacion contactos con mujeres solas incestos porno gratis porno vid conocer mujeres madrid contactos sexo navarra violaciones porno beneficios del sexo oral sexo anal con mi mujer carnaval porno comic porno poringa porno gay hentai porno con virgenes sexo gratis en vitoria videos porno vitange sexo vilanova i la geltru sexo lesbianas gratis categorias porno gratis sexo en el jardin maduros porno gay contactos chicas las palmas sexo por la calle que les gusta a los hombres en el sexo sexo galicia sexo entre travestis actrices porno mejores porno gratis porno gratis pilladas sexo playa sexo por detras mundo anuncio sex com peli pornos sexo duro con abuelas porno tetonas naturales videos porno brutal
Reageren op een reactie


Kirkby on donderdag 29 augustus 2019 1:18
sexo transexual gratis imagenes de sexo gratis videos sexo petardas videos porno maduros sexo muy duro gratis nacho vidal sexo gay katy perry porno contactos por wasap con mujeres yu porno sexo gratis lleida busco chica para un trio sexo gratis joven xxx sexo sexo gay latinos fotos porno amateur historias sexo mejores peliculas sexo contactos con chicas de valencia contactos con mujeres en castellon conocer gente caliente contacto mujeres las palmas chica busca chico sexo gratis sexo con mujeres dormidas sexo cordoba porno latino amateur porno tercera edad porno anime gratis porno sexo forzado chicas buscan chicos gratis definicion sexo malaga sexo porno lesbico hd chico busca chico en marbella sexo telefonico por recarga porno casero con maduras sexo mujer videos sexo infraganti mujeres que buscan pareja estable porno gratis abuelas ver peliculas porno gratis porno bueno porno pollas negras contactos mujeres navarra relatos porno trios contactos gratis con mujeres como hacer sexo porno qratis red porno peliculas eroticas con sexo real sexo oral hombres videos caseros sexo
Reageren op een reactie


Troup on donderdag 29 augustus 2019 9:05
madura busca sexo videos porno amateur gratis contactos tomelloso mujeres actrices porno videos descargas de videos porno gratis chats sexo porno hd videos sexo casero duro espanolas porno videos pornos de nacho vidal canarias sexo contactos mujeres santander paginas de mujeres solteras buscando chico gay web cam de sexo porno edpanol contactar mujeres casadas sexo explicito gay milanuncios chica busca chico titulos pelis porno pelicula porno antigua videos porno amateur contacto mujeres mataro fotos de sexo gratis shakira video porno rico sexo peliculas porno grstis cortos sexo confesiones sexo porno amayeur sexo ardiente sexo gratis maduritas buscador videos porno twitter sexo porno gif videos porno anal hd porno madura y joven videos reales porno video porno caseros videos pornos de nacho vidal pelis porno enteras sexo casero en castellano videos porno caseros en castellano video sexo playa porno anal duro videos pornos de nacho vidal hacer sexo oral porno espano sexo casero maduras sexo en la ciudad video porno petardas
Reageren op een reactie


Metz on donderdag 29 augustus 2019 10:29
sexo nudistas porno para gays contactos chicas rusas chico busca chico malaga busco una mujer madre soltera chica busca chico en barcelona sexo mama sexo en alicante porno anime gratis videos dibujos animados porno sexo gay anal sexo entre tres family guy porno sexo duro videos lo mas porno madura busca chico barcelona sexo con extraterrestres morenas porno sexo porn dibujos sexo mejor porno del mundo sexo en aviles contactos mujeres en salamanca videos pornos culonas actrices porno nombres practicar sexo chica busca chico para amistad contactos denia mujeres sexo imagen comics porno one piece porno graatis contactos denia mujeres lugares para conocer chicas mujeres casadas buscan sexo juegos porno para pc porno photo contactos mujeres almeria sexo erotico gratis chico busca chico sevilla porno ver gratis anuncios sexo malaga descargar videos de sexo porno piss agencias de contactos para mujeres contactos mujeres pontevedra peliculas porno gay completas chat chica busca chico sexo chicas sevilla videos pornos gais sexo ponteareas contactos mujeres torrevieja
Reageren op een reactie


O'Keeffe on vrijdag 30 augustus 2019 2:21
abuelas videos porno videos porno gays maduros dibujos porno gratis peter pan porno mujeres sexo murcia rubias 19 porno contactos mujeres getafe chico busca chico jaen sexo pprno videos porno para descargar gratis sexo lleida contactos mujeres ponferrada sexo con el doctor videos sexo travesti sexo frances sexo gay anal porno naduras zenda porno casting porno rusas chistes porno games porno milanuncios contactos mujeres valencia videos porno pollas gigantes mayli cyrus porno rocco actor porno sexo en mollet conocer gente amistad relatos sexo maduras conocer gente internet sexo a la fuerza peliculas caseras porno sexo esporadico barcelona comics porno de los padrinos magicos fakins porno chico busca chico en sevilla leggins porno videos porno gratis de madres the big bang theory porno porno calientes videos porno homosexuales sexo en saunas sexo en el ascensor porno gratis maduras porno culos grandes contacto con mujeres madrid teen porno gay contactos algeciras mujeres porno peli porno italia como hacer amigos online casting porno anal
Reageren op een reactie


Chaffey on vrijdag 30 augustus 2019 5:09
salope a grosse chatte rencontre serieuse nord sexe salle de sport porno katsuni texto sexe rencontre tchat en ligne gratuit sans inscription cougar partouze sexe chalons en champagne taureau baise woodman beurette rencontre femme vietnam partouze sado maso salope en tenue de pute sexe vieille jeune rencontre femme en collant partouze de filles adicte au sexe video baise beurette plan cul sur laval porno artistique blog photo sexe vieille salope libertine blonde francaise porno hotesse de l air porno sexe a fond beurette tube porno baise en cul porno australien porno quebec rencontre coquine melun rencontre femme cantal presentation site de rencontre salope toilette cassie baise petite blonde en levrette sex tape partouze rencontre asiatique ile de france salope nudiste beurette suce renoi site de rencontre parisienne massage fini en baise baise neige baise dans l herbe vieille baise dans les bois porno femme arabe pute cherche homme rencontre amicale marseille baise de sexe baise de noir application de rencontre lesbienne rencontre sexe indre et loire
Reageren op een reactie


Daniels on zondag 1 september 2019 6:20
porno mature lesbienne video partouze bisex ayem porno sexe twitter life cam sexe porno jessica rabbit hustler sexe site de rencontre 50 ans sexe mister salope en hd baiser une salope site de rencontre gratuit 44 film porno pour fille rencontre de femme musulmane black francaise salope comment trouver un plan cul gratuitement de la baise rencontre libertine senior baise femme amateur pute bien baiser free cam sexe partouze de milf il baise sa fille baise femme mince plan cul jeune gay plan cul sur valenciennes exemple de photo pour site de rencontre baise dans club libertin plan cul avec rencontre de femme musulmane baixar porno compilation video porno une bonne grosse baise site de rencontre gratuit 21 blog beurette sex beurette amatrice video une vieille baise avec un jeune bitch salope enculeuse porno site de rencontre manche salope chaudasse je cherche une site de rencontre gratuit nikki bella porno baise femme francaise meilleur site de rencontre pour senior baise belle soeur sexe et fantasmes fr la meilleure application de rencontre beurette limoges baise seminaire pute au bois
Reageren op een reactie


Llanos on dinsdag 3 september 2019 16:27
partouze levrette video porno sexe francais sexe metz sexe entre mere et fille aline la salope site de rencontre par cam site gratuit pour rencontre serieuse site de rencontre avec numero belle salope porno porno classic italien soraya porno salope en soutien gorge pute istres baise entre les seins femme mature prise en levrette rencontre sexe toulon film porno levrette numero de telephone de salope baise au moyen age video sexe jeune couple webcam sexe france la france baise pute lorraine partouze reims meilleur site de rencontre agriculteur soiree sexe paris platinette porno porno oncle porno ava addams couple baise au cinema sexe etudiant rencontre libertine rouen vieille mature porno premier casting sexe rencontre sexe discret rencontre cougar var porno parents sexe femme qui jouit site rencontre femme asiatique en france rencontre femme pute nathalie koah porno rencontre femme indre et loire plan de cul paris branlette en public film avec du sexe tube levrette elle baise en boite mon premier plan cul enceinte et sexe baise pendant sommeil rencontre femme pour plan cul
Reageren op een reactie


Schilling on dinsdag 3 september 2019 18:06
sexe entre prof site de rencontre gratuit 55 site de rencontre amoureuse totalement gratuit video porno pute sexe model la roche sur yon partouze enceinte collegienne porno nouvelle video porno porno lesbian hd baise ma femme a la plage position 77 sexe video sexe gros sein porno vielle francaise salope suce petite bite poupee gonflable levrette site de rencontre iphone pute au vietnam partouze enceinte la mariee salope inscription sur site de rencontre gratuit baise celebrite bonjour le sexe porno amateur ado je prend ma femme en levrette sexe hurle anna porno massage sexe metz rencontre sexe sens sexe art rencontre mature bordeaux noir qui baise film de grosse salope fermiere salope salope dans magasin partouze mature francaise baise missionnaire a 80 ans elle baise baise en chambre frech porno video porno couple amateur canal pute lutte sexe je suis devenue une pute chanteuse baise site rencontre infidele porno succube sexe model paris beurette suceuse de bite maman japonaise baise sexe vietnam sexe vieux couple
Reageren op een reactie


Bivens on donderdag 3 oktober 2019 8:29
erectile pills without a doctor prescription erectile enhancement pills erectile pills without a doctor prescription
Reageren op een reactie


Stepp on zondag 6 oktober 2019 18:20
buy erectile dysfunction medications online erectile pills without a doctor prescription buy erectile dysfunction medications online
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
RSS

Recente posts

Vijf dagen in Turijn voor de wetenschap
Schuld en Boete
De toekomst van de CAO, bekeken vanuit het verleden.
Een dag als docent naar Trento
De Bloednacht van Kattenburg

Categorieën

Vragen van deze tijd
Mogelijk gemaakt door

Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint