Sjaak van der Velden - Eigengereid Historicus
Mijn Blog

Vijf dagen in Turijn voor de wetenschap


Op 13 december vertrokken we met een klein clubje collega's van het IISG (Marcel van der Linden, Leo Lucassen, David Mayer en Astrid Verburg; later kwamen Matthias van Rossum met aanhang ;-) , Daniel de Vito en Stefano Belucci daar nog bij) richting Turijn. Een vlucht van vijf kwartier met onze nationale vliegtrots in zo'n vliegende autobus van Cityhopper. Goede vlucht, plakje cake en een bak koffie verder landden we in de Piemontaanse stad aan de Po. Ons doel was deelname aan de eerste conferentie van de European Labour History Network (ELHN), een initiatief van Marcel. De grote man achter de organisatie van de conferentie, Stefano Musso, haalde ons op en bracht vier man van ons met de auto naar het hotel. Een prachtig themahotel rond kunstschilders in wat verder wel wat trekken van een afbraakbuurt heeft. Maar hoe een buurt eruit ziet, bepaalt gelukkig niet of je er lekker kunt eten. 's Avonds gingen we met tien collega historici naar een restaurant waar ik me heb vergrepen aan een bord Tripa alla salsa. Dat was dus echt de laatste keer in dit leven. Daarna heb ik twee keer bij een heel kleine pizzeria gegeten; een soort snackbar waar de man in een noodtempo pizza's bakte in de houtoven. Drank kon ik zelf pakken uit de koelkast. Geen topzaak, maar ik heb daar wel heerlijk gegeten, Pizza Funghi en Pizza Turinese.


De conferentie begon de dag na aankomst aan de Campus Luigi Einaudi in een hypermodern gebouwencomplex aan de oever van de Dora. In het volle programma waren voor mij twee sessies ingeruimd waar ik de plannen van het IISG voor een Hub Global Labour Conflicts kon presenteren. Dit project dat nu anderhalf jaar loopt, heeft ten doel het instituut tot de internationale draaischijf te maken voor onderzoek naar stakingen, uitsluitingen en andere soorten arbeidsconflicten. Op die draaischijf kunnen onderzoekers hun data inbrengen terwijl diezelfde data op een gestructureerde manier aan de internationale gemeenschap worden teruggegeven. Die structurering wordt door het IISG, op dit moment door mij, verzorgd. In een Powerpoint presentatie heb ik laten zien hoe we zijn begonnen met alle ILO gegevens in een enkele dataset te zetten waarna deze is aangevuld met gegevens over stakingen uit een aantal andere bronnen. Dat heeft geleid tot een bestand waarin de gegevens staan van ongeveer 250 landen, beginnend in de veertiende eeuw. Helaas zitten er nog veel lacunes in en daarom is het belangrijk dat anderen meewerken en hun informatie aanleveren.
Tijdens de eerste sessie waren er vijf bezoekers. Dat is niet veel maar we hadden wel een goede discussie. De tweede sessie was nog minder populair. Er kwam een Japanse collega op af, die echter net van het vliegveld kwam waar zijn bagage was kwijtgeraakt. Na het uitwisselen van onze kaartjes is hij als een speer verder op zoek naar zijn spullen gegaan. Inmiddels weet ik dat hij ze terug heeft.
Wat zich hier wreekte was dat mijn deelname niet echt paste in de opzet van de conferentie. De 250 aanwezigen waren verdeeld over 19 werkgroepen die over het algemeen al een tijd met elkaar bezig zijn een bepaald onderwerp te bestuderen. Dat niemand uit zo'n groep naar een enkeling als ik zou gaan, was misschien wel te voorzien geweest maar is voor mij vooral wijsheid achteraf.
De dagen heb ik vervolgens doorgebracht met het bezoeken van een aantal werkgroepen waar ik diverse collega's heb gesproken die de HUB zeer waarschijnlijk verder kunnen en zullen helpen. Deze aanpak stelde me in de gelegenheid contact te leggen met een Zweed, een Deen en iemand uit Turkije en oude contacten te hernieuwen zoals met de Finse vakbondsman Tapio Bergholm die beloofde me data op te sturen. Daarnaast was ook het lunch overleg met Leonid Borodkin en Irina Shilnikova nuttig in verband met een nieuw data verzamel project dat zij zijn begonnen naar stakingen in het vroege Sowjet tijdperk. Ook sprak ik met twee collega's van IALHI die in 2017 een congres organiseren over e-humanities en daar vrijwel zeker de inbreng van het Hub project gepresenteerd willen zien. Dat vooral omdat er volgens hen wel veel over dit soort projecten wordt gepraat, maar er maar weinig echt van de grond komt. En tenslotte heb ik op een door Matthias en Daniel in de avond georganiseerde Book Launch verteld over het boek Pensioenmiljoenen, de schandalige legale ontvreemding van een enorm vermogen uit het havenpensioenfonds.
Alles bij elkaar is het resultaat me na de eerste teleurstelling niet tegengevallen. En zeker niet meer nadat ik op de afsluitende plenaire bijeenkomst mijn eindverslag had gepresenteerd. Opvallend trouwens hoe ik tijdens het op mijn beurt wachten gier van de zenuwen. Zenuwen die van me afvallen zodra de eerste woorden mijn mond verlaten. Dan ben ik haast niet meer te stoppen. De aanwezigen waardeerden mijn bijdrage geloof ik wel.
Niet alleen werd ik bedankt voor het entertainment gehalte waardoor er na die drie zware dagen nog wat kon worden gelachen. Ik vertelde bijvoorbeeld hoe door mijn aanwezigheid een sessie die in het Frans zou zijn toch in het Engels werd gehouden. Maar belangrijker was dat na afloop twee aanwezigen naar me toekwamen. Het ging om een tweetal Spanjaarden die al een databestand klaar hebben liggen dat ze graag ter beschikking stellen.

Een middag heb ik gespijbeld van de conferentie. Maar niet zomaar. In Turijn is namelijk het museo Egizio gevestigd. Een museum dat al bijna twee eeuwen is gewijd aan de Egyptische klassieke geschiedenis. Hier bewaren ze de Strike Papyrus, een verslag van de eerste staking die op schrift is gesteld. Daar heb ik dus oog in oog gestaan met het verhaal van de werklieden uit Deir el-Medina die rond 1160 voor onze jaartelling het werk neerlegden omdat ze al een tijd niet waren betaald. Ze informeerden de opzichter dat deze de farao maar moest vertellen dat ze honger en dorst leden en dat ze daarom al een paar dagen niet werkten. Ik zal deze staking niet opnemen in de dataset, maar ondanks het gedempte licht en de glazen plaat voor de papyrus was dit een mooi stukje historische sensatie voor een stakingsonderzoeker.
Daarvoor reis ik graag naar Turijn. En even graag weer terug trouwens; dat vond plaats op de 17e december. Moe maar voldaan kwamen we (Matthias, Jeanette Kamp, David en ik) aan op Schiphol.


41 Reacties op Vijf dagen in Turijn voor de wetenschap:

Comments RSS
Kees Marges on vrijdag 18 december 2015 0:57
Interessant Sjaak. Bedankt. Kun je de naam van die Turk nog herinneren? Ik heb goede vrienden in Turkije, die ik ken van de vakbweging. Ik denk dat beiden, man en vrouw, gepensioneerd zijn. Yildirim en Canan Koc. Beiden zouden goede bijdragen kunnen leveren aan je project. De man, ooit de Internationale man van SOL-Is, de bouwbond, heeft een aantal boeken geschreven, recent weer een uitgekomen. Helaas niet in het Engels. Ze hebben beiden een Disk verleden wat jou wel wat zal zeggen. De laatste keer dat ik hem tegen kwam was bij de ILO.
Reageren op een reactie


Afelonne on zondag 20 december 2015 15:45
Mooi verslag Sjaak, goed inkijkje in de conferentie. Nieuwsgierig: wist je van te voren wat Tripa was?
Reageren op een reactie


Ruud 't Sas on woensdag 1 februari 2017 13:10
Kent u Cesare Bermani en zijn archief van de Italiaanse arbeidersbeweging?
Reageren op een reactie


petterson on woensdag 3 oktober 2018 10:32
good post to public shared, make me spirit to make article. i'll waiting phd dissertation Writing Service
Reageren op een reactie


Dissertation writing services wi on maandag 4 maart 2019 13:45
The worst part of it was that the software only worked intermittently and the data was not accurate. You obviously canot confront anyone about what you have discovered if the information is not right.
Reageren op een reactie


where can i buy forskolin on dinsdag 30 april 2019 13:57
Trading in even just one or two servings of high-calorie beverages for a glass of water or a cup of green tea is a simple way to promote fat burning
Reageren op een reactie


buy assignments on zaterdag 22 juni 2019 17:59
I see the best substance on your blog and I amazingly love understanding them
Reageren op een reactie


instagram viewer on woensdag 31 juli 2019 9:37
Wonderful article, thanks for putting this together! This is obviously one great post. Thanks for the valuable information and insights you have so provided here.
Reageren op een reactie


adom on maandag 19 augustus 2019 22:10
Reageren op een reactie


first day at school on vrijdag 23 augustus 2019 11:27
Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info.
Reageren op een reactie


Essay Help Online Cheap on maandag 30 september 2019 18:34
Nice article. however, the best part for our self motivation is to challenge our self this is how we can know our capabilities plus pros and cons. We are here to help students who done their assignment on time or on deadlines so we are one of the best academic solution with cheapest cost and rate.
Reageren op een reactie


https://en.faceckear.com on maandag 28 oktober 2019 12:25
I will really appreciate the writer's choice for choosing this excellent article appropriate to my matter.Here is deep description about the article matter which helped me more.
Reageren op een reactie


ntlite license key on donderdag 31 oktober 2019 9:49
A great website with interesting and unique material what else would you need.
Reageren op een reactie


Custom boxes on vrijdag 1 november 2019 15:30
I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often. Custom boxes
Reageren op een reactie


Jacket Master on zaterdag 2 november 2019 12:19
This is a smart blog. I mean it. You have so much knowledge about this issue, and so much passion. You also know how to make people rally behind it, obviously from the responses.
Reageren op een reactie


http://www.otoboleslawiec.pl/news.php?id=74487 on woensdag 6 november 2019 17:26
We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it up. Great work.
Reageren op een reactie


Anoniem on vrijdag 8 november 2019 2:26
Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site.. recycling fluorescent lamps
Reageren op een reactie


detectives privados sevilla on zondag 10 november 2019 9:18
Everything has its value. Thanks for sharing this informative information with us. GOOD works!
Reageren op een reactie


http://drysg.blogspot.com/ on maandag 11 november 2019 11:21
I have recently started a blog, the info you provide on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.
Reageren op een reactie


Awesome blog. I enjoyed reading your articles. This is truly a great read for me. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work!
Reageren op een reactie


Anoniem on dinsdag 12 november 2019 18:37
Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site.. Avenue South Residence
Reageren op een reactie


Buy Modafinil Online on woensdag 13 november 2019 15:30
I was surfing the Internet for information and came across your blog. I am impressed by the information you have on this blog. It shows how well you understand this subject.
Reageren op een reactie


domino online on zaterdag 16 november 2019 16:37
Very useful post. This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. Really its great article. Keep it up.
Reageren op een reactie


sagame66 สู& on dinsdag 19 november 2019 7:04
Interesting post. I Have Been wondering about this issue, so thanks for posting. Pretty cool post.It 's really very nice and Useful post.Thanks
Reageren op een reactie


https://ciekawe.org/2018/10/22/czy-pies-musi-miec-kaganiec/ on dinsdag 19 november 2019 11:16
What a thrilling post. It is extremely chock-full of useful information. Thanks for such a great info.
Reageren op een reactie


메이저사이트 on dinsdag 19 november 2019 15:56
Thank you so much for the post you do. I like your post and all you share with us is up to date and quite informative, i would like to bookmark the page so i can come here again to read you, as you have done a wonderful job.
Reageren op een reactie


Bihar Board 10th Important Questions 2020 on dinsdag 19 november 2019 16:26
CGBSE 12th Admit Card 2020: Chattisgarh board is going to issue the admit card for class 12 students by the month of February 2020. Chattisgarh Board of Secondary Education (CGBSE) releases the admit card on its official website- cgbse.nic.in.CG Board 12th time Table 2020: The CGBSE 12th Exam Date Sheet will be released by ... As per last year exam schedule for CG 12th, Board Examination was started in March
Reageren op een reactie


บาคาร่า sa game 66 on woensdag 20 november 2019 5:14
Pretty good post. I have just stumbled upon your blog and enjoyed reading your blog posts very much. I am looking for new posts to get more precious info. Big thanks for the useful info. บาคาร่า sa game 66
Reageren op een reactie


טלפון לילדים on woensdag 20 november 2019 12:01
Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site.. טלפון לילדים
Reageren op een reactie


Hướng dẫn tự học Pháp Luân Công cho người mới bắ on woensdag 20 november 2019 14:47
I love visiting sites in my free time. I have visited many sites but did not find any site more efficient than yours. Thanks for the nudge!
Reageren op een reactie


https://whyandhow.net/ on donderdag 21 november 2019 11:22
Very useful info. Hope to see more posts soon!.
Reageren op een reactie


blockchain on donderdag 21 november 2019 16:10
Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site..
Reageren op een reactie


the ola showflat on vrijdag 22 november 2019 15:07
Thank you very much for this useful article. I like it.
Reageren op een reactie


Leedon Green on vrijdag 22 november 2019 15:57
This article is an appealing wealth of informative data that is interesting and well-written. I commend your hard work on this and thank you for this information. You’ve got what it takes to get attention.
Reageren op een reactie


Finance on maandag 25 november 2019 4:39
Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site..
Reageren op een reactie


http://dansmatasse.com/quest-ce-quun-tea-blender/ on maandag 25 november 2019 15:58
Your blog has chock-a-block of useful information. I liked your blog's content as well as its look. In my opinion, this is a perfect blog in all aspects.
Reageren op een reactie


Buy Indica and Sativa weed on zaterdag 30 november 2019 16:03
Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing.
Reageren op een reactie


CCleaner License Key on zaterdag 7 december 2019 10:35
I have read your blog it is very helpful for me. I want to say thanks to you. I have bookmark your site for future updates.
Reageren op een reactie


English Speaking Course on maandag 9 december 2019 19:28
I have read all the comments and suggestions posted by the visitors for this article are very fine,We will wait for your next article so only.Thanks!
Reageren op een reactie


SECONDARY CONTAINMENT on dinsdag 10 december 2019 15:12
If more people that write articles involved themselves with writing great content like you, more readers would be interested in their writings. I have learned too many things from your article.
Reageren op een reactie


Cheap Price Jewelry Sale Store on woensdag 11 december 2019 14:53
I really appreciate the kind of topics you post here. Thanks for sharing us a great information that is actually helpful. Good day!
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
RSS

Recente posts

Vijf dagen in Turijn voor de wetenschap
Schuld en Boete
De toekomst van de CAO, bekeken vanuit het verleden.
Een dag als docent naar Trento
De Bloednacht van Kattenburg

Categorieën

Vragen van deze tijd
Mogelijk gemaakt door

Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint