Sjaak van der Velden - Eigengereid Historicus
Mijn Blog

Vijf dagen in Turijn voor de wetenschap


Op 13 december vertrokken we met een klein clubje collega's van het IISG (Marcel van der Linden, Leo Lucassen, David Mayer en Astrid Verburg; later kwamen Matthias van Rossum met aanhang ;-) , Daniel de Vito en Stefano Belucci daar nog bij) richting Turijn. Een vlucht van vijf kwartier met onze nationale vliegtrots in zo'n vliegende autobus van Cityhopper. Goede vlucht, plakje cake en een bak koffie verder landden we in de Piemontaanse stad aan de Po. Ons doel was deelname aan de eerste conferentie van de European Labour History Network (ELHN), een initiatief van Marcel. De grote man achter de organisatie van de conferentie, Stefano Musso, haalde ons op en bracht vier man van ons met de auto naar het hotel. Een prachtig themahotel rond kunstschilders in wat verder wel wat trekken van een afbraakbuurt heeft. Maar hoe een buurt eruit ziet, bepaalt gelukkig niet of je er lekker kunt eten. 's Avonds gingen we met tien collega historici naar een restaurant waar ik me heb vergrepen aan een bord Tripa alla salsa. Dat was dus echt de laatste keer in dit leven. Daarna heb ik twee keer bij een heel kleine pizzeria gegeten; een soort snackbar waar de man in een noodtempo pizza's bakte in de houtoven. Drank kon ik zelf pakken uit de koelkast. Geen topzaak, maar ik heb daar wel heerlijk gegeten, Pizza Funghi en Pizza Turinese.


De conferentie begon de dag na aankomst aan de Campus Luigi Einaudi in een hypermodern gebouwencomplex aan de oever van de Dora. In het volle programma waren voor mij twee sessies ingeruimd waar ik de plannen van het IISG voor een Hub Global Labour Conflicts kon presenteren. Dit project dat nu anderhalf jaar loopt, heeft ten doel het instituut tot de internationale draaischijf te maken voor onderzoek naar stakingen, uitsluitingen en andere soorten arbeidsconflicten. Op die draaischijf kunnen onderzoekers hun data inbrengen terwijl diezelfde data op een gestructureerde manier aan de internationale gemeenschap worden teruggegeven. Die structurering wordt door het IISG, op dit moment door mij, verzorgd. In een Powerpoint presentatie heb ik laten zien hoe we zijn begonnen met alle ILO gegevens in een enkele dataset te zetten waarna deze is aangevuld met gegevens over stakingen uit een aantal andere bronnen. Dat heeft geleid tot een bestand waarin de gegevens staan van ongeveer 250 landen, beginnend in de veertiende eeuw. Helaas zitten er nog veel lacunes in en daarom is het belangrijk dat anderen meewerken en hun informatie aanleveren.
Tijdens de eerste sessie waren er vijf bezoekers. Dat is niet veel maar we hadden wel een goede discussie. De tweede sessie was nog minder populair. Er kwam een Japanse collega op af, die echter net van het vliegveld kwam waar zijn bagage was kwijtgeraakt. Na het uitwisselen van onze kaartjes is hij als een speer verder op zoek naar zijn spullen gegaan. Inmiddels weet ik dat hij ze terug heeft.
Wat zich hier wreekte was dat mijn deelname niet echt paste in de opzet van de conferentie. De 250 aanwezigen waren verdeeld over 19 werkgroepen die over het algemeen al een tijd met elkaar bezig zijn een bepaald onderwerp te bestuderen. Dat niemand uit zo'n groep naar een enkeling als ik zou gaan, was misschien wel te voorzien geweest maar is voor mij vooral wijsheid achteraf.
De dagen heb ik vervolgens doorgebracht met het bezoeken van een aantal werkgroepen waar ik diverse collega's heb gesproken die de HUB zeer waarschijnlijk verder kunnen en zullen helpen. Deze aanpak stelde me in de gelegenheid contact te leggen met een Zweed, een Deen en iemand uit Turkije en oude contacten te hernieuwen zoals met de Finse vakbondsman Tapio Bergholm die beloofde me data op te sturen. Daarnaast was ook het lunch overleg met Leonid Borodkin en Irina Shilnikova nuttig in verband met een nieuw data verzamel project dat zij zijn begonnen naar stakingen in het vroege Sowjet tijdperk. Ook sprak ik met twee collega's van IALHI die in 2017 een congres organiseren over e-humanities en daar vrijwel zeker de inbreng van het Hub project gepresenteerd willen zien. Dat vooral omdat er volgens hen wel veel over dit soort projecten wordt gepraat, maar er maar weinig echt van de grond komt. En tenslotte heb ik op een door Matthias en Daniel in de avond georganiseerde Book Launch verteld over het boek Pensioenmiljoenen, de schandalige legale ontvreemding van een enorm vermogen uit het havenpensioenfonds.
Alles bij elkaar is het resultaat me na de eerste teleurstelling niet tegengevallen. En zeker niet meer nadat ik op de afsluitende plenaire bijeenkomst mijn eindverslag had gepresenteerd. Opvallend trouwens hoe ik tijdens het op mijn beurt wachten gier van de zenuwen. Zenuwen die van me afvallen zodra de eerste woorden mijn mond verlaten. Dan ben ik haast niet meer te stoppen. De aanwezigen waardeerden mijn bijdrage geloof ik wel.
Niet alleen werd ik bedankt voor het entertainment gehalte waardoor er na die drie zware dagen nog wat kon worden gelachen. Ik vertelde bijvoorbeeld hoe door mijn aanwezigheid een sessie die in het Frans zou zijn toch in het Engels werd gehouden. Maar belangrijker was dat na afloop twee aanwezigen naar me toekwamen. Het ging om een tweetal Spanjaarden die al een databestand klaar hebben liggen dat ze graag ter beschikking stellen.

Een middag heb ik gespijbeld van de conferentie. Maar niet zomaar. In Turijn is namelijk het museo Egizio gevestigd. Een museum dat al bijna twee eeuwen is gewijd aan de Egyptische klassieke geschiedenis. Hier bewaren ze de Strike Papyrus, een verslag van de eerste staking die op schrift is gesteld. Daar heb ik dus oog in oog gestaan met het verhaal van de werklieden uit Deir el-Medina die rond 1160 voor onze jaartelling het werk neerlegden omdat ze al een tijd niet waren betaald. Ze informeerden de opzichter dat deze de farao maar moest vertellen dat ze honger en dorst leden en dat ze daarom al een paar dagen niet werkten. Ik zal deze staking niet opnemen in de dataset, maar ondanks het gedempte licht en de glazen plaat voor de papyrus was dit een mooi stukje historische sensatie voor een stakingsonderzoeker.
Daarvoor reis ik graag naar Turijn. En even graag weer terug trouwens; dat vond plaats op de 17e december. Moe maar voldaan kwamen we (Matthias, Jeanette Kamp, David en ik) aan op Schiphol.


157 Reacties op Vijf dagen in Turijn voor de wetenschap:

Comments RSS
Kees Marges on vrijdag 18 december 2015 00:57
Interessant Sjaak. Bedankt. Kun je de naam van die Turk nog herinneren? Ik heb goede vrienden in Turkije, die ik ken van de vakbweging. Ik denk dat beiden, man en vrouw, gepensioneerd zijn. Yildirim en Canan Koc. Beiden zouden goede bijdragen kunnen leveren aan je project. De man, ooit de Internationale man van SOL-Is, de bouwbond, heeft een aantal boeken geschreven, recent weer een uitgekomen. Helaas niet in het Engels. Ze hebben beiden een Disk verleden wat jou wel wat zal zeggen. De laatste keer dat ik hem tegen kwam was bij de ILO.
Reageren op een reactie


Afelonne on zondag 20 december 2015 15:45
Mooi verslag Sjaak, goed inkijkje in de conferentie. Nieuwsgierig: wist je van te voren wat Tripa was?
Reageren op een reactie


Ruud 't Sas on woensdag 1 februari 2017 13:10
Kent u Cesare Bermani en zijn archief van de Italiaanse arbeidersbeweging?
Reageren op een reactie


petterson on woensdag 3 oktober 2018 10:32
good post to public shared, make me spirit to make article. i'll waiting phd dissertation Writing Service
Reageren op een reactie


Dissertation writing services wi on maandag 4 maart 2019 13:45
The worst part of it was that the software only worked intermittently and the data was not accurate. You obviously canot confront anyone about what you have discovered if the information is not right.
Reageren op een reactie


where can i buy forskolin on dinsdag 30 april 2019 13:57
Trading in even just one or two servings of high-calorie beverages for a glass of water or a cup of green tea is a simple way to promote fat burning
Reageren op een reactie


buy assignments on zaterdag 22 juni 2019 17:59
I see the best substance on your blog and I amazingly love understanding them
Reageren op een reactie


instagram viewer on woensdag 31 juli 2019 09:37
Wonderful article, thanks for putting this together! This is obviously one great post. Thanks for the valuable information and insights you have so provided here.
Reageren op een reactie


adom on maandag 19 augustus 2019 22:10
Reageren op een reactie


first day at school on vrijdag 23 augustus 2019 11:27
Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info.
Reageren op een reactie


Essay Help Online Cheap on maandag 30 september 2019 18:34
Nice article. however, the best part for our self motivation is to challenge our self this is how we can know our capabilities plus pros and cons. We are here to help students who done their assignment on time or on deadlines so we are one of the best academic solution with cheapest cost and rate.
Reageren op een reactie


https://en.faceckear.com on maandag 28 oktober 2019 12:25
I will really appreciate the writer's choice for choosing this excellent article appropriate to my matter.Here is deep description about the article matter which helped me more.
Reageren op een reactie


ntlite license key on donderdag 31 oktober 2019 09:49
A great website with interesting and unique material what else would you need.
Reageren op een reactie


Custom boxes on vrijdag 1 november 2019 15:30
I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often. Custom boxes
Reageren op een reactie


Jacket Master on zaterdag 2 november 2019 12:19
This is a smart blog. I mean it. You have so much knowledge about this issue, and so much passion. You also know how to make people rally behind it, obviously from the responses.
Reageren op een reactie


http://www.otoboleslawiec.pl/news.php?id=74487 on woensdag 6 november 2019 17:26
We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. I was exactly searching for. Thanks for such post and please keep it up. Great work.
Reageren op een reactie


Anoniem on vrijdag 8 november 2019 02:26
Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site.. recycling fluorescent lamps
Reageren op een reactie


detectives privados sevilla on zondag 10 november 2019 09:18
Everything has its value. Thanks for sharing this informative information with us. GOOD works!
Reageren op een reactie


http://drysg.blogspot.com/ on maandag 11 november 2019 11:21
I have recently started a blog, the info you provide on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.
Reageren op een reactie


Awesome blog. I enjoyed reading your articles. This is truly a great read for me. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work!
Reageren op een reactie


Anoniem on dinsdag 12 november 2019 18:37
Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site.. Avenue South Residence
Reageren op een reactie


Buy Modafinil Online on woensdag 13 november 2019 15:30
I was surfing the Internet for information and came across your blog. I am impressed by the information you have on this blog. It shows how well you understand this subject.
Reageren op een reactie


domino online on zaterdag 16 november 2019 16:37
Very useful post. This is my first time i visit here. I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. Really its great article. Keep it up.
Reageren op een reactie


sagame66 สู& on dinsdag 19 november 2019 07:04
Interesting post. I Have Been wondering about this issue, so thanks for posting. Pretty cool post.It 's really very nice and Useful post.Thanks
Reageren op een reactie


https://ciekawe.org/2018/10/22/czy-pies-musi-miec-kaganiec/ on dinsdag 19 november 2019 11:16
What a thrilling post. It is extremely chock-full of useful information. Thanks for such a great info.
Reageren op een reactie


메이저사이트 on dinsdag 19 november 2019 15:56
Thank you so much for the post you do. I like your post and all you share with us is up to date and quite informative, i would like to bookmark the page so i can come here again to read you, as you have done a wonderful job.
Reageren op een reactie


Bihar Board 10th Important Questions 2020 on dinsdag 19 november 2019 16:26
CGBSE 12th Admit Card 2020: Chattisgarh board is going to issue the admit card for class 12 students by the month of February 2020. Chattisgarh Board of Secondary Education (CGBSE) releases the admit card on its official website- cgbse.nic.in.CG Board 12th time Table 2020: The CGBSE 12th Exam Date Sheet will be released by ... As per last year exam schedule for CG 12th, Board Examination was started in March
Reageren op een reactie


บาคาร่า sa game 66 on woensdag 20 november 2019 05:14
Pretty good post. I have just stumbled upon your blog and enjoyed reading your blog posts very much. I am looking for new posts to get more precious info. Big thanks for the useful info. บาคาร่า sa game 66
Reageren op een reactie


טלפון לילדים on woensdag 20 november 2019 12:01
Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site.. טלפון לילדים
Reageren op een reactie


Hướng dẫn tự học Pháp Luân Công cho người mới bắ on woensdag 20 november 2019 14:47
I love visiting sites in my free time. I have visited many sites but did not find any site more efficient than yours. Thanks for the nudge!
Reageren op een reactie


https://whyandhow.net/ on donderdag 21 november 2019 11:22
Very useful info. Hope to see more posts soon!.
Reageren op een reactie


blockchain on donderdag 21 november 2019 16:10
Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site..
Reageren op een reactie


the ola showflat on vrijdag 22 november 2019 15:07
Thank you very much for this useful article. I like it.
Reageren op een reactie


Leedon Green on vrijdag 22 november 2019 15:57
This article is an appealing wealth of informative data that is interesting and well-written. I commend your hard work on this and thank you for this information. You’ve got what it takes to get attention.
Reageren op een reactie


Finance on maandag 25 november 2019 04:39
Wow i can say that this is another great article as expected of this blog.Bookmarked this site..
Reageren op een reactie


http://dansmatasse.com/quest-ce-quun-tea-blender/ on maandag 25 november 2019 15:58
Your blog has chock-a-block of useful information. I liked your blog's content as well as its look. In my opinion, this is a perfect blog in all aspects.
Reageren op een reactie


Buy Indica and Sativa weed on zaterdag 30 november 2019 16:03
Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to find so many useful info here in the post, we need work out more techniques in this regard, thanks for sharing.
Reageren op een reactie


CCleaner License Key on zaterdag 7 december 2019 10:35
I have read your blog it is very helpful for me. I want to say thanks to you. I have bookmark your site for future updates.
Reageren op een reactie


English Speaking Course on maandag 9 december 2019 19:28
I have read all the comments and suggestions posted by the visitors for this article are very fine,We will wait for your next article so only.Thanks!
Reageren op een reactie


SECONDARY CONTAINMENT on dinsdag 10 december 2019 15:12
If more people that write articles involved themselves with writing great content like you, more readers would be interested in their writings. I have learned too many things from your article.
Reageren op een reactie


Cheap Price Jewelry Sale Store on woensdag 11 december 2019 14:53
I really appreciate the kind of topics you post here. Thanks for sharing us a great information that is actually helpful. Good day!
Reageren op een reactie


Buy weed online on dinsdag 17 december 2019 12:21
Great article Lot's of information to Read...Great Man Keep Posting and update to People..Thanks
Reageren op een reactie


123movies gomovies on dinsdag 17 december 2019 17:37
Hey what a brilliant post I have come across and believe me I have been searching out for this similar kind of post for past a week and hardly came across this. Thank you very much and will look for more postings from you.
Reageren op een reactie


먹튀 on zaterdag 21 december 2019 08:51
Thanks for your post. I’ve been thinking about writing a very comparable post over the last couple of weeks, I’ll probably keep it short and sweet and link to this instead if thats cool. Thanks
Reageren op een reactie


Luchthavenvervoer on woensdag 25 december 2019 06:49
I admire this article for the well-researched content and excellent wording. I got so involved in this material that I couldn’t stop reading. I am impressed with your work and skill. Thank you so much.
Reageren op een reactie


convert cad to usd on maandag 30 december 2019 08:09
A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post.
Reageren op een reactie


Onde comprar cytotec on dinsdag 31 december 2019 09:52
You have performed a great job on this article. It’s very precise and highly qualitative. You have even managed to make it readable and easy to read. You have some real writing talent. Thank you so much.
Reageren op een reactie


Fmovies on zaterdag 11 januari 2020 11:06
I think your article is good and meaningful at Fmovies
Reageren op een reactie


123Movies on zaterdag 11 januari 2020 11:30
I really enjoyed your post and I will learn by inviting you to see my post at 123Movies
Reageren op een reactie


YesMovies,123Movies on zaterdag 11 januari 2020 11:30
"What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ",I really enjoyed your post and I will learn by inviting you to see my post at 123Movies,"What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ",I really enjoyed your post and I will learn by inviting you to see my post at 123Movies
Reageren op een reactie


SolarMovie,123Movies on zaterdag 11 januari 2020 11:30
"Good ideas, good investment content, please go to the car I just posted at SolarMovie ","Good ideas, good investment content, please go to the car I just posted at SolarMovie ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ",I really enjoyed your post and I will learn by inviting you to see my post at 123Movies,"Good ideas, good investment content, please go to the car I just posted at SolarMovie ","Good ideas, good investment content, please go to the car I just posted at SolarMovie ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ",I really enjoyed your post and I will learn by inviting you to see my post at 123Movies,"Good ideas, good investment content, please go to the car I just posted at SolarMovie ","Good ideas, good investment content, please go to the car I just posted at SolarMovie ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ",I really enjoyed your post and I will learn by inviting you to see my post at 123Movies,"Good ideas, good investment content, please go to the car I just posted at SolarMovie ","Good ideas, good investment content, please go to the car I just posted at SolarMovie ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ",I really enjoyed your post and I will learn by inviting you to see my post at 123Movies,"Good ideas, good investment content, please go to the car I just posted at SolarMovie ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ",I really enjoyed your post and I will learn by inviting you to see my post at 123Movies,"Good ideas, good investment content, please go to the car I just posted at SolarMovie ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ",I really enjoyed your post and I will learn by inviting you to see my post at 123Movies,"Good ideas, good investment content, please go to the car I just posted at SolarMovie ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ",I really enjoyed your post and I will learn by inviting you to see my post at 123Movies,"Good ideas, good investment content, please go to the car I just posted at SolarMovie ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ","What a great idea to invite me to see my post at Yesmovies ",I really enjoyed your post and I will learn by inviting you to see my post at 123Movies
Reageren op een reactie


mahnoor on dinsdag 14 januari 2020 16:05
I high appreciate this post. It’s hard to find the good from the bad sometimes, but I think you’ve nailed it! would you mind updating your blog with more information? xxx333.tv/xxx333/365/
Reageren op een reactie


mahnoor on woensdag 15 januari 2020 14:31
Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post. dewapokerqq
Reageren op een reactie


mahnoor on woensdag 15 januari 2020 19:15
A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. basketball history
Reageren op een reactie


mahnoor on donderdag 16 januari 2020 14:54
Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post. xxx777.tv/xxx777/365/
Reageren op een reactie


faper.online/faper/365/ on donderdag 16 januari 2020 18:40
Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post.
Reageren op een reactie


industrial dining tables and chairs on vrijdag 17 januari 2020 11:50
Hello I am so delighted I located your blog, I really located you by mistake, while I was watching on google for something else, Anyways I am here now and could just like to say thank for a tremendous post and a all round entertaining website. Please do keep up the great work.
Reageren op een reactie


zadrot.name/zadrot/365/ on vrijdag 17 januari 2020 16:08
A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post.
Reageren op een reactie


zadrochi.net/zadrochi/2019 on zaterdag 18 januari 2020 11:42
Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the last part I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.
Reageren op een reactie


industrial dining tables and chairs on zaterdag 18 januari 2020 12:45
An fascinating discussion is value comment. I think that it is best to write extra on this matter, it won’t be a taboo topic however generally people are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers
Reageren op een reactie


tpasargad.ir on zaterdag 18 januari 2020 14:42
اصطلاحات رایج و لوازم مورد نیاز در تابلو سازی مغازه
طراحی تابلو مغازه، برجسته ترین نوع تبلیغات
عوامل موثر بر قیمت تابلو مغازه
انواع تابلو چلنیوم
معرفی انواع تابلو تبلیغاتی در تابلوسازی
آشنایی با تابلوسازی
تابلوسازی برای سوپرمارکت
طراحی حرفه ای تابلو سالن زیبایی
همه چیز در مورد تابلوسازی رستوران
کدام تابلو مناسب شغل شماست؟
کدام تابلو مناسب شغل است؟
تابلوسازی و کاربردهای تابلو مغازه
تابلو فروشگاه روشی برای جذب مشتری بیشتر
تابلو سازی مقرون به صرفه برای تبلیغات موثر
تابلو کامپوزیت محبوب ترین تابلو تبلیغاتی
بهترین روش برای تشخیص بهترین تابلو سازی
آغاز فعالیت تابلوسازی و تاسیس کارگاه تابلوسازی
تبحر در تابلوسازی و جذابیت تابلو مغازه
حرفه تابلوسازی
ویژگی های تابلو چلنیوم خوب
تابلوسازی و نقش آن در برندسازی
اهداف تابلو سازی تبلیغاتی
آشنایی با تابلو چلنیوم
جایگاه تابلو چلنیوم در تابلوسازی
تابلوسازی برای کسب و کارهای مختلف
نقش و اهمیت تابلوسازی در نمایش برند
نقش تابلوساز در ساخت تابلوهای تبلیغاتی
جایگاه تابلو لایت باکس در تابلوسازی
جایگاه تابلو استیل در صنعت تابلوسازی
تابلو سازی پاسارگاد، تابلوسازی برتر سال کشور
نصب تابلو های برجسته در تابلو سازی
چشم انداز های زیبای تابلو چلنیوم
جذب نگاه مشتری،هدف تابلوسازی پاسارگاد
چند نکته در مورد تابلو لایت باکس
انواع دیوارپوش کامپوزیت
چلنیوم چیست
پلکسی چیست
لترمکس چیست
Reageren op een reactie


drochila.online/incest/ on zaterdag 18 januari 2020 18:08
I got what you mean , thanks for posting .Woh I am happy to find this website through google.
Reageren op een reactie


podrochi.online/rakom/ on zondag 19 januari 2020 14:09
I visit your blog regularly and recommend it to all of those who wanted to enhance their knowledge with ease. The style of writing is excellent and also the content is top-notch. Thanks for that shrewdness you provide the readers!
Reageren op een reactie


zatrahal.online/zrelye/ on maandag 20 januari 2020 11:32
This article is an appealing wealth of informative data that is interesting and well-written. I commend your hard work on this and thank you for this information. You’ve got what it takes to get attention.
Reageren op een reactie


Anime recommendation on maandag 20 januari 2020 15:41
A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post.
Reageren op een reactie


traher.online/molodye-porno/ on maandag 20 januari 2020 17:12
Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the last part I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.
Reageren op een reactie


konchil.online/negry/ on dinsdag 21 januari 2020 11:19
Very useful info. Hope to see more posts soon!.
Reageren op een reactie


2porno.online/masturbaciya/ on dinsdag 21 januari 2020 15:45
This article gives the light in which we can observe the reality. This is very nice one and gives indepth information. Thanks for this nice article.
Reageren op een reactie


Online meeting new friends on dinsdag 21 januari 2020 18:13
Good artcile, but it would be better if in future you can share more about this subject. Keep posting.
Reageren op een reactie


tytporno.online/mama-i-syn/ on woensdag 22 januari 2020 11:32
A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post.
Reageren op een reactie


mahnoor on donderdag 23 januari 2020 11:24
I am happy to find this post very useful for me, as it contains lot of information. I always prefer to read the quality content and this thing I found in you post. Thanks for sharing. videoproduktion
Reageren op een reactie


mahnoor on vrijdag 24 januari 2020 13:39
Nice post! This is a very nice blog that I will definitively come back to more times this year! Thanks for informative post. Naija song download
Reageren op een reactie


mahnoor on zaterdag 25 januari 2020 20:47
A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. Torrent Sites
Reageren op een reactie


mahnor on zondag 26 januari 2020 08:42
A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. seniqq
Reageren op een reactie


mahnor on zondag 26 januari 2020 19:24
Very nice article, I enjoyed reading your post, very nice share, I want to twit this to my followers. Thanks!. exotic carts
Reageren op een reactie


mahnoor on dinsdag 28 januari 2020 11:20
A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. Binge
Reageren op een reactie


MAHNOR on dinsdag 28 januari 2020 16:44
A very awesome blog post. We are really grateful for your blog post. You will find a lot of approaches after visiting your post. 바카라사이트
Reageren op een reactie


Gucci on maandag 3 februari 2020 11:27
Nice information, valuable and excellent design, as share good stuff with good ideas and concepts, lots of great information and inspiration, both of which I need, thanks to offer such a helpful information here.
Reageren op een reactie


hafsa on woensdag 5 februari 2020 20:48
Very informative post! There is a lot of information here that can help any business get started with a successful social networking campaign. Wedding Venue in Ambala
Reageren op een reactie


hafsa on vrijdag 7 februari 2020 07:24
I was looking at some of your posts on this website and I conceive this web site is really instructive! Keep putting up.. Coinbase to Skrill exchange ,
Reageren op een reactie


hafsa on maandag 10 februari 2020 12:06
New web site is looking good. Thanks for the great effort. buy vape carts near me
Reageren op een reactie


rani on dinsdag 11 februari 2020 14:27
thanks for the tips and information..i really appreciate it.. wavy click music
Reageren op een reactie


hollywood hills real estate on zondag 16 februari 2020 09:32
Thank you very much for this great post.
Reageren op een reactie


rani on zondag 16 februari 2020 16:40
Your content is nothing short of brilliant in many ways. I think this is engaging and eye-opening material. Thank you so much for caring about your content and your readers. smart glass usa
Reageren op een reactie


rani on dinsdag 18 februari 2020 07:26
Thanks for sharing this information. I really like your blog post very much. You have really shared a informative and interesting blog post with people.. psl live streaming today match
Reageren op een reactie


Nasty C latest music on woensdag 19 februari 2020 04:22
thanks for this wonderful article
Reageren op een reactie


flexybam latest mp3,Nasty C latest music on woensdag 19 februari 2020 04:24
nice one,nice one,thanks for this wonderful article,nice one,nice one,thanks for this wonderful article
Reageren op een reactie


Frozen 2019 on woensdag 19 februari 2020 14:59
I definitely enjoying every little bit of it. It is a great website and nice share. I want to thank you. Good job! You guys do a great blog, and have some great contents. Keep up the good work.
Reageren op een reactie


Zulusa South Africa Music on woensdag 19 februari 2020 16:29
I got too much interesting stuff on your blog. I guess I am not the only one having all the enjoyment here! Keep up the good work.
Reageren op een reactie


mahnoor on vrijdag 21 februari 2020 20:07
Thanks for writing such a good article, I stumbled onto your blog and read a few post. I like your style of writing... Udaipur escorts
Reageren op een reactie


List of exam expo site on zondag 23 februari 2020 19:24
I got too much interesting stuff on your blog. I guess I am not the only one having all the enjoyment here! Keep up the good work.
Reageren op een reactie


SSS on maandag 24 februari 2020 12:27
This particular is usually apparently essential and moreover outstanding truth along with for sure fair-minded and moreover admittedly useful My business is looking to find in advance designed for this specific useful stuffs… Chape
Reageren op een reactie


SSS on maandag 24 februari 2020 13:04
When your website or blog goes live for the first time, it is exciting. That is until you realize no one but you and your. Amandelen
Reageren op een reactie


SSS on maandag 24 februari 2020 13:40
Thank you because you have been willing to share information with us. we will always appreciate all you have done here because I know you are very concerned with our. Isolerende chape
Reageren op een reactie


SSS on dinsdag 25 februari 2020 10:02
When your website or blog goes live for the first time, it is exciting. That is until you realize no one but you and your. Isolerende chape
Reageren op een reactie


SSS on dinsdag 25 februari 2020 10:16
When your website or blog goes live for the first time, it is exciting. That is until you realize no one but you and your. Cashewnoten
Reageren op een reactie


Anoniem on dinsdag 25 februari 2020 11:06
Chat lock for WhatsUp App personal lock. Chat lock for 
Reageren op een reactie


rani on dinsdag 25 februari 2020 11:57
Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback. singapore temporary building structures
Reageren op een reactie


hafsa on woensdag 26 februari 2020 09:22
Thank you again for all the knowledge you distribute,Good post. I was very interested in the article, it's quite inspiring I should admit. I like visiting you site since I always come across interesting articles like this one.Great Job, I greatly appreciate that.Do Keep sharing! Regards, home fire extinguisher singapore
Reageren op een reactie


rani on woensdag 26 februari 2020 19:32
Thank you again for all the knowledge you distribute,Good post. I was very interested in the article, it's quite inspiring I should admit. I like visiting you site since I always come across interesting articles like this one.Great Job, I greatly appreciate that.Do Keep sharing! Regards, air loss treatment singapore price
Reageren op een reactie


SSS on donderdag 27 februari 2020 12:03
When your website or blog goes live for the first time, it is exciting. That is until you realize no one but you and your. Walnoten
Reageren op een reactie


SSS on donderdag 27 februari 2020 12:22
This particular is usually apparently essential and moreover outstanding truth along with for sure fair-minded and moreover admittedly useful My business is looking to find in advance designed for this specific useful stuffs… PUR chape
Reageren op een reactie


hafsa on zaterdag 29 februari 2020 11:20
Thank you again for all the knowledge you distribute,Good post. I was very interested in the article, it's quite inspiring I should admit. I like visiting you site since I always come across interesting articles like this one.Great Job, I greatly appreciate that.Do Keep sharing! Regards, 1337x
Reageren op een reactie


SSS on zondag 1 maart 2020 12:17
When your website or blog goes live for the first time, it is exciting. That is until you realize no one but you and your. PUR chape
Reageren op een reactie


SSS on zondag 1 maart 2020 12:39
When your website or blog goes live for the first time, it is exciting. That is until you realize no one but you and your. Chape PUR
Reageren op een reactie


SSS on zondag 1 maart 2020 13:08
This particular is usually apparently essential and moreover outstanding truth along with for sure fair-minded and moreover admittedly useful My business is looking to find in advance designed for this specific useful stuffs… Paranoten
Reageren op een reactie


SSS on zondag 1 maart 2020 13:26
Really I enjoy your site with effective and useful information. It is included very nice post with a lot of our resources.thanks for share. i enjoy this post. PUR
Reageren op een reactie


hafsa on zondag 1 maart 2020 17:00
i was just browsing along and came upon your blog. just wanted to say good blog and this article really helped me. Buy Double Tangie Banana seeds online
Reageren op een reactie


hafsa on zondag 1 maart 2020 19:14
i was just browsing along and came upon your blog. just wanted to say good blog and this article really helped me. [url=http://www.wallads.info/]working from home[/url]
Reageren op een reactie


hafsa on zondag 1 maart 2020 19:18
i was just browsing along and came upon your blog. just wanted to say good blog and this article really helped me. working from home
Reageren op een reactie


SSS on maandag 2 maart 2020 10:20
When your website or blog goes live for the first time, it is exciting. That is until you realize no one but you and your. Pistachenoten
Reageren op een reactie


SSS on maandag 2 maart 2020 11:03
This particular is usually apparently essential and moreover outstanding truth along with for sure fair-minded and moreover admittedly useful My business is looking to find in advance designed for this specific useful stuffs… Pecannoten
Reageren op een reactie


SSS on maandag 2 maart 2020 11:42
Really I enjoy your site with effective and useful information. It is included very nice post with a lot of our resources.thanks for share. i enjoy this post. Isolatiechappe
Reageren op een reactie


SSS on maandag 2 maart 2020 12:00
Really I enjoy your site with effective and useful information. It is included very nice post with a lot of our resources.thanks for share. i enjoy this post. Havervlokken
Reageren op een reactie


SSS on maandag 2 maart 2020 12:51
Really I enjoy your site with effective and useful information. It is included very nice post with a lot of our resources.thanks for share. i enjoy this post. Isolatie vloer
Reageren op een reactie


Edward on maandag 2 maart 2020 14:10
Great info many thanks sharing and reaching us your subscriber list. poker domino
Reageren op een reactie


SSS on dinsdag 3 maart 2020 11:49
When your website or blog goes live for the first time, it is exciting. That is until you realize no one but you and your. Chiazaad
Reageren op een reactie


SSS on dinsdag 3 maart 2020 12:05
When your website or blog goes live for the first time, it is exciting. That is until you realize no one but you and your. Chape prijs
Reageren op een reactie


SSS on donderdag 5 maart 2020 10:11
When your website or blog goes live for the first time, it is exciting. That is until you realize no one but you and your. Lijnzaad
Reageren op een reactie


SSS on donderdag 5 maart 2020 10:42
When your website or blog goes live for the first time, it is exciting. That is until you realize no one but you and your. Chapewerken
Reageren op een reactie


rani on maandag 9 maart 2020 13:22
You know your projects stand out of the herd. There is something special about them. It seems to me all of them are really brilliant! gaigoi
Reageren op een reactie


hafsa on maandag 9 maart 2020 14:55
This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free. accounting company singapore
Reageren op een reactie


rani on dinsdag 10 maart 2020 10:54
Succeed! It could be one of the most useful blogs we have ever come across on the subject. Excellent info! I’m also an expert in this topic so I can understand your effort very well. Thanks for the huge help. singapore weight loss program
Reageren op een reactie


HSL Vizag Recruitment 2020 on donderdag 12 maart 2020 16:35
Hindustan Shipyard Limited announce Advt No.HR/ES(S)/0102/01/2020 for the recruitment of candidates on a fixed-term contract basis for three years. HSL Vizag Recruitment 2020
Reageren op een reactie


rani on maandag 16 maart 2020 10:53
There are a lot of blogs over the Internet. But I can surely say that your blog is amazing in all. It has all the qualities that a perfect blog should have. Daftar SBOBET Terpercaya
Reageren op een reactie


Edward on dinsdag 17 maart 2020 12:20
Real wonderful information can be found on web blog . togel
Reageren op een reactie


JOSHUA on maandag 23 maart 2020 16:19
Reageren op een reactie


Monoblock zwembad on donderdag 26 maart 2020 15:47
it's really nice and meanful. it's really cool blog. Linking is very useful thing.you have really helped lots of people who visit blog and provide them usefull information.
Reageren op een reactie


Tuinarchitect on donderdag 26 maart 2020 17:19
I am really enjoying reading your well written articles. It looks like you spend a lot of effort and time on your blog. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work.
Reageren op een reactie


Monoblok zwembad,Tuinarchitect on donderdag 26 maart 2020 17:32
Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. ,Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. ,I am really enjoying reading your well written articles. It looks like you spend a lot of effort and time on your blog. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work. ,Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. ,Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. ,I am really enjoying reading your well written articles. It looks like you spend a lot of effort and time on your blog. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work.
Reageren op een reactie


Monoblok zwembad on donderdag 26 maart 2020 17:43
I recently came across your article and have been reading along. I want to express my admiration of your writing skill and ability to make readers read from the beginning to the end. I would like to read newer posts and to share my thoughts with you.
Reageren op een reactie


Airco on donderdag 26 maart 2020 17:43
it's really nice and meanful. it's really cool blog. Linking is very useful thing.you have really helped lots of people who visit blog and provide them usefull information.
Reageren op een reactie


Polypropyleen zwembad on donderdag 26 maart 2020 17:53
I am really enjoying reading your well written articles. It looks like you spend a lot of effort and time on your blog. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work.
Reageren op een reactie


Installateur zonnepanelen on donderdag 26 maart 2020 18:00
Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work.
Reageren op een reactie


Polypropyleen zwembaden on donderdag 26 maart 2020 18:07
it's really nice and meanful. it's really cool blog. Linking is very useful thing.you have really helped lots of people who visit blog and provide them usefull information.
Reageren op een reactie


Airconditioning on donderdag 26 maart 2020 18:13
I am really enjoying reading your well written articles. It looks like you spend a lot of effort and time on your blog. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work.
Reageren op een reactie


Keramisch zwembad on donderdag 26 maart 2020 19:37
Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work.
Reageren op een reactie


Zonnepanelen kopen on donderdag 26 maart 2020 19:47
it's really nice and meanful. it's really cool blog. Linking is very useful thing.you have really helped lots of people who visit blog and provide them usefull information.
Reageren op een reactie


Keramische zwembaden on donderdag 26 maart 2020 20:04
I am really enjoying reading your well written articles. It looks like you spend a lot of effort and time on your blog. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work.
Reageren op een reactie


Webdesign bureau on donderdag 26 maart 2020 20:11
Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work.
Reageren op een reactie


Inox zwembad on donderdag 26 maart 2020 21:04
it's really nice and meanful. it's really cool blog. Linking is very useful thing.you have really helped lots of people who visit blog and provide them usefull information.
Reageren op een reactie


Zonnepanelen installateur on donderdag 26 maart 2020 21:10
I am really enjoying reading your well written articles. It looks like you spend a lot of effort and time on your blog. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work.
Reageren op een reactie


Inox zwembaden on donderdag 26 maart 2020 21:15
Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work.
Reageren op een reactie


Webdesign bureau on donderdag 26 maart 2020 21:19
it's really nice and meanful. it's really cool blog. Linking is very useful thing.you have really helped lots of people who visit blog and provide them usefull information.
Reageren op een reactie


Zwembadbouw on donderdag 26 maart 2020 21:23
I am really enjoying reading your well written articles. It looks like you spend a lot of effort and time on your blog. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work.
Reageren op een reactie


Webdesign bureau on donderdag 26 maart 2020 21:28
Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work.
Reageren op een reactie


Zwembadbouw Limburg on donderdag 26 maart 2020 21:34
it's really nice and meanful. it's really cool blog. Linking is very useful thing.you have really helped lots of people who visit blog and provide them usefull information.
Reageren op een reactie


Airco installatie on donderdag 26 maart 2020 21:38
I am really enjoying reading your well written articles. It looks like you spend a lot of effort and time on your blog. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles. Keep up the good work.
Reageren op een reactie


Zwembadbouwer Limburg on donderdag 26 maart 2020 21:42
Excellent read, Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work.
Reageren op een reactie


hafsa on vrijdag 27 maart 2020 15:41
I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success in your business. best fillet knives
Reageren op een reactie


uzair on maandag 30 maart 2020 07:56
r Light sensing of moving objects – SActual object Light Visual objectr -cosine (wt) + i sine (wt) S = r [cosine (wt) + i sine (wt)]Newton Keplers time visual effects Time dependent NewtonParticle Visual effects Wave masjid
Reageren op een reactie


uzair on zaterdag 4 april 2020 06:27
superb post. Ne’er knew this, appreciate it for letting me know. Wildlife Beautiful Wild Animals
Reageren op een reactie


rani on zaterdag 4 april 2020 19:59
You have outdone yourself this time. It is probably the best, most short step by step guide that I have ever seen. Parc Esta
Reageren op een reactie


rani on zondag 5 april 2020 12:42
Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the last part I care for such info a lot. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck. Coastline Residences
Reageren op een reactie


uzair on maandag 6 april 2020 07:46
Um, think about adding pictures or more spacing to your weblog entries to break up their chunky look. does snails drink water
Reageren op een reactie


rani on maandag 6 april 2020 11:23
Good artcile, but it would be better if in future you can share more about this subject. Keep posting. Martin Modern
Reageren op een reactie


rani on dinsdag 7 april 2020 15:48
Thanks for the blog loaded with so many information. Stopping by your blog helped me to get what I was looking for. lapak303
Reageren op een reactie

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
RSS

Recente posts

Vijf dagen in Turijn voor de wetenschap
Schuld en Boete
De toekomst van de CAO, bekeken vanuit het verleden.
Een dag als docent naar Trento
De Bloednacht van Kattenburg

Categorieën

Vragen van deze tijd
Mogelijk gemaakt door

Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint